Europa se pregătește de război: Tările care extind recrutarea pe fondul amenințării rusești | Analiză CNN
Europa se pregătește de război: Tările care extind recrutarea pe fondul amenințării rusești | Analiză CNN

Amenințarea crescândă a Rusiei determină țările europene să-și reevalueze strategiile de apărare, inclusiv prin reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Această schimbare dramatică reflectă o nouă realitate geopolitică, potrivit unei analize CNN.

Robert Hamilton, expert în cercetare la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă, subliniază gravitatea situației:

Ne dăm seama că ar putea fi necesar să adaptăm modul în care ne mobilizăm pentru război și modul în care producem echipamente militare și recrutăm și pregătim personal. Este tragic de adevărat că iată-ne, în 2024, și ne confruntăm cu întrebările cum să mobilizăm milioane de oameni pentru a fi aruncați într-o mașină de tocat carne de război, dar aici ne-a adus Rusia”, a spus el, potrivit B1TV.

Generalul Wesley Clark (ret.), fost Comandant suprem aliat al NATO în Europa, oferă o perspectivă alarmantă:

„Nu este clar dacă acesta este un nou Război Rece sau un război fierbinte în curs de dezvoltare, dar este un avertisment foarte iminent pentru NATO că trebuie să ne reconstruim apărările.”

Letonia a reintrodus recent serviciul militar obligatoriu, iar Norvegia și-a prezentat un plan ambițios de extindere a forțelor armate. Premierul norvegian Jonas Gahr Støre a declarat:

„Avem nevoie de o apărare adecvată scopului în mediul de securitate emergent.”

Chiar și Germania, cunoscută pentru reticența sa postbelică față de militarism, reconsideră poziția sa privind recrutarea.

Aceste evoluții marchează o schimbare dramatică în peisajul de securitate european. Țările se pregătesc pentru posibilitatea unui conflict extins, reflectând o nouă eră de incertitudine și tensiuni crescute cu Rusia.

Experții avertizează că această tendință ar putea continua, pe măsură ce națiunile europene își consolidează capacitățile de apărare în fața amenințării percepute din est. Rămâne de văzut cum va influența această nouă realitate relațiile internaționale și stabilitatea regională pe termen lung.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *