Comunitatea științifică manifestă o preocupare crescândă față de evoluția subtipului de gripă aviară H5N1, în special după răspândirea sa la 129 de turme de vaci de lapte din 12 state americane. Această nouă dezvoltare ar putea aduce virusul mai aproape de a deveni transmisibil între oameni.
Scott Hensley, profesor de microbiologie la Universitatea din Pennsylvania, descrie situația în termeni alarmanti: „Pare aproape ca o pandemie care se desfășoară cu încetinitorul.” El avertizează că, deși „în acest moment, amenințarea este destul de scăzută, asta s-ar putea schimba într-o clipă.”
Experții subliniază importanța monitorizării atente și a testării extinse, potrivit B1TV. Virusologul olandez Ron Fouchier de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam evidențiază necesitatea unor informații detaliate: „Trebuie să știm care sunt fermele pozitive, câte dintre vaci sunt pozitive, cât de bine se răspândește virusul, cât timp rămân infectate aceste vaci, calea exactă de transmitere.”
Dr. Jeanne Marrazzo, director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, atrage atenția asupra limitărilor în monitorizarea cazurilor umane, descriind sistemul actual ca fiind „un mecanism pasiv de raportare și prezentare.”
Deși Organizația Mondială a Sănătății afirmă că riscul infectării cu H5N1 pentru oameni rămâne scăzut, unii experți consideră că este momentul să înceapă pregătirile pentru o potențială răspândire la om. Richard Hatchett, director executiv al Coaliției pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (CEPI), subliniază că „factorii declanșatori – ca să fie nevoie de luarea de măsuri – diferă în funcție de rolul jucat în răspuns.”