Eduard Hellvig, fost director al Serviciului Român de Informații, dezaprobă puternic declarațiile revizioniste ale unor lideri politici, precum Claudiu Târziu din România și László Torocskai din Ungaria, care susțin revendicări teritoriale și normalizarea relațiilor cu Rusia într-un context complicat de război în Ucraina. Senatorul AUR Claudiu Târziu a cerut, într-un discurs revizionist, și unirea României cu teritorii aflate acum în Ucraina și cu Republica Moldova.

Hellvig le consideră fiind discursuri ce ar putea fi în serviciul intereselor Moscovei și își exprimă îndoielile asupra motivelor, intențiilor și timing-ului acestor afirmații.

Hellvig observă că asemenea revendicări și declarații sunt, în opinia sa, nu doar nefondate și destrăbălate, dar și periculoase, întrucât pot afecta stabilitatea și securitatea regională, putând servi de asemenea propaganda și intereselor unei puteri agresoare cum ar fi Rusia în contextul său actual. Prin aceste acțiuni de agitare a sentimentelor naționaliste, Hellvig sugerează că indivizi ca Târziu ar putea căuta să-și sporească propria vizibilitate politică și să-și consolideze baza electorală, dar în același timp să intre în conflict cu interesele naționale ale României și să încalce principiile dreptului internațional, transmite B1TV.

Zilele trecute, un domn a cuvântat despre nevoia de a avea bune relații de cooperare cu Rusia și despre cum ar trebui ca noi, România, să mergem să recuperăm teritorii de la Ucraina aflată în corzi.

Bineînțeles, discursul îi convine cel mai mult lui Vladimir Putin: Uite, lume, o grămadă de țări sunt nemulțumite, ca atare războiul nostru este justificat.

În politică, domnul cu vorbele avântate ar purta în general numele de “idiot util”. Adică cel care, fără să analizeze prea mult, lansează mesaje care convin de minune adversarului.

Problema este că dl Claudiu Târziu nu este idiot. Unii ar spune că nici util. Adică nu face aceste declarații din prea multă viteză. Nu îl putem bănui că l-a luat valul și că i-a ieșit porumbelul. Domnul Târziu se joacă cinic cu o temă fierbinte, despre care știe foarte bine că este o fantezie. Din agitarea făcliei naționaliste, pe el îl avantajează de minune agitația, nicidecum idea națională. Pentru că din agitație își extrage știri, expunere și bazin electoral.

Știe, la fel de cinic, că vorbele lui sunt o declarație politică și, ca atare, nu poate fi tras la răspundere pentru vreo coliziune cu poziția oficială a statului român.

Domnul Târziu bate fals într-o tobă de bâlci, iar cei fără ureche muzicală se adună de pe margine crezând că e concert.

Există însă o trompetă improbabilă care este totuși în armonie cu dl Târziu. László Torocskai, omologul său de la Budapesta, care, coincidență, la 24 de ore după, declară că Ungaria trebuie să recupereze teritorii de la Ucraina.

Cum nu cred în coincidențe, trei întrebări îmi stăruie în gând.

Când vorbește de normalizarea relațiilor cu Rusia, la care perioadă „normală” se referă? Ca să știm cum să ne pregătim…

Când și-a lansat lista pentru euro-parlamentare, de ce a ales Italia și nu ținuturile pe care le revendică? Doar n-o fi pentru voturi…

Când s-a regăsit în cuget, simțiri și punctaj cu politicianul maghiar, dl Târziu era în Cc sau în Bcc?”, a scris Eduard Hellvig, pe platforma X.

Declarațiile sensibile ale lui Claudiu Târziu

László Torocskai, liderul partidului ungar de extremă dreapta Mi Hazank (Patria noastră), a anunțat că va revendica Transcarpatia, regiune în vestul Ucrainei unde trăiesc 150.000 de maghiari, dacă Ucraina va fi înfrântă de Rusia.

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, mesajul nostru este foarte simplu: încetarea imediată a focului, pacea şi o soluţionare prin discuţii. Dacă acest război se încheie cu pierderea statalităţii de către Ucraina, pentru că există şi această variantă, atunci, în calitate de unic partid ungar care a luat această poziţie, permiteţi-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia”, a declarat László Torocskai.

Iar Claudiu Târziu, lider AUR, a avut un discurs revizionist la Iași: „Nu vom fi suverani cu adevărat decât după ce vom reîntregi statul român în granițele lui firești. Basarabia trebuie să vină acasă. Bucovina de nord nu poate fi uitată, sudul Basarabiei, ținutul Herța, Transcarpatia, tot ce a fost și este al națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele statului. Acesta e idealul pe care nu avem voie să îl uităm. Moldova e ciuntită. Moldova lui Ștefan trebuie să fie acasă, în România”.