Forțele Navale Române lansează luni, 11 aprilie, exercițiul multinațional SEA SHIELD 25, cel mai amplu exercițiu militar organizat în acest an de instrucție. Desfășurarea se va întinde pe durata a două săptămâni în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române.

Exercițiul va fi organizat în două etape distincte: prima la nivel național și interinstituțional, iar cea de-a doua la nivel internațional. Pe parcursul acestor două săptămâni, militarii vor executa secvențe de luptă în toate mediile de acțiune – maritim, fluvial, lagunar, subacvatic, terestru și aerian.

Conform comunicatului emis de Forțele Navale Române, exercițiul va testa capacitățile de coordonare și răspuns ale forțelor participante în fața unor scenarii complexe, incluzând “atacuri maritime și aeriene simultane, amenințări hibride și provocări asimetrice”.

La SEA SHIELD 25 vor participa peste 2.300 de militari din 12 state: România și partenerii săi – Albania, Bulgaria, Canada, Franța, Grecia, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia.

Forțele Navale Române vor fi reprezentate de peste 1.600 de militari și 80 de mijloace tehnice, incluzând 28 de nave maritime și fluviale, două elicoptere și un detașament mobil de lansare. Celelalte categorii de forțe din Armata României vor participa cu 200 de militari și peste 40 de mijloace tehnice.

Partenerii internaționali contribuie cu aproximativ 500 de militari și 27 de mijloace tehnice. În total, exercițiul va mobiliza aproximativ 150 de mijloace tehnice, incluzând 33 de nave, nouă ambarcațiuni rapide, 14 aparate de zbor și 90 de vehicule.

Consolidarea colaborării interforțe

Un element esențial al exercițiului SEA SHIELD 25 îl reprezintă consolidarea colaborării dintre forțele navale, aeriene și terestre. Aceasta va fi testată prin desfășurarea unei serii de activități specifice, precum apărarea infrastructurii critice de pe litoral, protecția liniilor de comunicații maritime și sprijinirea operațiunilor amfibii.

Antrenamentele, care se vor desfășura în raioane maritime din Marea Neagră, pe Fluviul Dunărea și în zona costieră, sunt menite să sporească capacitatea de reacție colectivă și să contribuie la promovarea angajamentului NATO față de securitatea regională.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *