Fănel Iacobescu face un apel important la autoritățile din România. Analizele medicale din România se fac fără ca aparatele să poată fi verificate intern într-un laborator de etalonare. În România nu există laboratoare de etalonare a echipamentelor medicale. Un singur laborator care deține specialiști în domeniu și doresc să obțină o astfel de acreditare. Greutatea vine și din lacunele legislative din domeniu.
„Reglementările din România nu prevăd necesitatea și obligativitatea etalonării mijloacelor de măsurare din sănătate în condițiile prevăzute de Regulamentul 765/2008” susține Fănel Iacobescu, președintele Organismului Național de Acreditare RENAR.
El solicită autorităților naționale competente să reglementeze domeniul măsurătorilor din sănătate „pentru a asigura încrederea personalului medical și cetățenilor în rezultatele măsurătorilor și, în final, în serviciile medicale din România.
Mesajul a fost transmis la 146 de ani de la semnarea, la Paris, a Convenției Metrului care avea ca misiune principală asigurarea uniformității unităților de măsură. Această zi a fost declarată ulterior Ziua Mondială a Metrologiei. În zilele noastre, metrologia a devenit foarte importantă pentru măsurătorile din sănătate. Diagnosticele sunt stabilite pe baza unor măsurători care trebuie să fie exacte.