România se situează printre țările europene cu cele mai mici prețuri la ouă la poarta fermei, potrivit datelor prezentate de Ilie Vanchiar, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), care subliniază că nu există motive pentru scumpiri în perioada Sărbătorilor Pascale.

„Conform Observatorului Prețurilor în Uniunea Europeană, prețul ouălor în România, la poarta fermei, era săptămâna trecută 211 euro/100 kg, ceea ce înseamnă că oul se vindea cu aproximativ 60 de bani, în timp ce anul trecut în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale era undeva la 55 de bani un ou”, a declarat Vanchiar, conform Hotnews.

Comparativ cu alte state membre UE, România are unele dintre cele mai competitive prețuri: „Bulgaria are 222 euro/100 kg, Ungaria are 286 euro/100 kg, Polonia – 314 euro/kg, noi avem 211 euro, iar ca noi mai este Finlanda cu un preț de 204 euro/100 kg. În rest, toate celelalte țări din UE sunt peste noi”, a explicat președintele UCPR.

Nu sunt anunțate scumpiri înainte de Paște

Șeful organizației crescătorilor de păsări estimează că nu vor exista creșteri de preț în perioada următoare, menționând că, de fapt, prețurile au înregistrat o ușoară scădere în ultimele săptămâni.

„Prețul ouălor în România, la poarta fermei, tot conform Observatorului Prețurilor în UE, cu o săptămână înainte a fost de 214,66 euro/100 kg, aproximativ 215 euro, un pic mai mare decât săptămâna trecută, când a fost 211 euro/100 kg. În perioada următoare nu estimăm modificări semnificative. Practic, nu sunt motive să crească prețul ouălor în următoarele două săptămâni”, a adăugat Vanchiar.

Producție crescută pentru perioada sărbătorilor

Referitor la cererea crescută din perioada Paștelui, Vanchiar a explicat că fermierii își programează producția pentru a acoperi necesarul suplimentar.

„În general, oferta în perioada aceasta a Sărbătorilor Pascale crește cam cu 50% față de o lună obișnuită. Dacă într-o lună obișnuită un român mănâncă aproximativ 21 de ouă, consum mediu, în luna cu Sărbători Pascale mănâncă 30 de ouă. Fermierii își programează fluxurile în așa fel încât în perioada aceasta să aibă suficiente ouă, iar prețurile sunt bune”, a explicat el.

Oportunități de export în SUA blocate de reglementări

Deși Statele Unite se confruntă cu un deficit de ouă și au solicitat importuri din România, fermierii români nu pot răspunde cererii din cauza diferențelor de reglementare.

„Ne-au cerut ouă și americanii, dar nu putem să le dăm deocamdată. Sunt niște condiții pe care ei le pun și noi în Europa nu le îndeplinim, în sensul că ei vor ca ouăle să fie spălate, iar noi nu facem treaba asta, și apoi congelate”, a explicat președintele UCPR.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, anul trecut România a exportat peste o jumătate de miliard de ouă în țările UE și a importat aproximativ 200 de milioane. Producția totală de ouă în 2024 a fost de aproximativ 5,86 miliarde, din care 40-45% provin din ferme comerciale și restul din gospodării.

Constantinescu Gabriel

Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții....

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *