Fermierii din România sunt din nou gata de proteste, considerând că Guvernul nu și-a îndeplinit promisiunile după acțiunile ample de protest de acum două săptămâni. Agricultorii vor un sistem de monitorizare la punctele vamale, pentru a nu mai intra în țară produse ucrainene ieftine și de calitate îndoielnică.
Fermierii solicită implementarea unui sistem de monitorizare eficient la punctele vamale pentru produsele agricole care vin din Ucraina, indicând o problemă specifică la punctul de trecere Vama Siret, unde spun că nu există cântare pentru verificarea transporturilor.
FAPPR cere demisia celor responsabili pentru ceea ce ei consideră a fi o neglijență în controlul importurilor agricole ucrainene, care au impact direct asupra fermierilor români. În plus, menționează că situația actuală a dus la falimentul mai multor producători români, afectând grav industria agricolă națională.
Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) a trimis o adresă Președintelui, Prim-ministrului și Ministerului Agriculturii, în care își manifestă îngrijorarea și indignarea față de faptul că transporturile de marfă din Ucraina care ajung în România nu sunt cântărite și amenință că vor reîncepe protestele dacă nu se iau urgent măsuri.
„După ce, timp de aproape doi ani, ni s-a transmis că se iau toate măsurile în România pentru că sistemul de monitorizare să funcționeze, aflăm cu stupoare, în urma declarațiilor funcționarilor vamali, că la punctele de trecere dinspre Ucraina spre România, în special în punctul Vama Siret, aceste cântare nu există!!!
Dacă executivul nu va lua urgent măsuri concrete, fermierii vor reacționa ferm, pasivitatea decidenților fiind o dovadă că agricultorii sunt bătaia de joc a unor funcționari care nu au înțeles că tot ceea ce ne dorim este un sistem de monitorizare reală pentru produsele agricole care intră în țara noastră din Ucraina. Prin măsuri concrete înțelegem demiterea de urgență a tuturor celor responsabili pentru această situație gravă, care se perpetuează de atâta timp, cu știrea și implicarea mai multor instituții publice. În mod cert, următoarea etapă va fi reluarea acțiunilor în stradă, în cazul în care măsuri urgente nu vor fi implementate la toate punctele de trecere vamală prin care intră produse agricole din Ucraina”, se arată în adresă, potrivit B1TV.
Ministerul Agriculturii din România a răspuns pe 21 februarie, menționând că nu au fost efectuate importuri de cereale de proveniență Ucraina începând din iulie 2023 până în prezent, conform legislației actuale, instituția declarând că nu a eliberat licențe de import pentru astfel de produse.