Pe modelul polonez, Ucraina a trimis o cerere de organizarea unei întâlniri și cu partea română, doar că de la Ministerul Agriculturii nu a venit niciun răspuns.
În urma discuțiilor purtate de Ucraina, cu Polonia, s-a convenit ca cerealele doar să tranziteze acest din urmă stat, și nu să fie vândute procesatorilor și marilor firme de morărit și panificație.
Pe acest model, Ucraina a propus o discuție și cu partea română, dar această cerere ar fi fost ascunsă de Ministerul Agriculturii.
”Reprezentanții noștri au participat la o ședință de lucru la Bruxelles cu Oleksii Pinchuk, de la Ministerul Agriculturii din Ucraina …. Am aflat cu uimire că o solicitare pentru o întâlnire din partea autorităților ucrainene, cu intenția de a se găsi soluții similare celor din Polonia, a fost adresată autorităților române încă din data de 17 martie a.c. dar reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România nu au găsit de cuviință să răspundă cu celeritate acestei invitații și să stabilească o întâlnire în interesul fermierilor noștri”, susțin cei de la Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România.
”Vă solicităm pe această cale să răspundeți urgent autorităților ucrainene care s-au văzut nevoite să facă apel la noi pentru a intra în dialog cu reprezentanții autorităților naționale din România și să faceți publică evoluția discuțiilor. În cazul în care acest subiect nu este de interes pentru dumneavoastră vă solicităm în numele membrilor noștri demisia”, mai scriu cei de la Forumul Fermierilor.
Un ministru adevărat pentru probleme adevărate
În scrisoarea deschisă adresat de Forumului Fermierilor se mai arată că România are nevoie, în aceste momente, de un ministru adevărat.
”Membrii noștri și fermierii din România au nevoie de un ministru care să le reprezinte interesele și să acționeze rapid, în funcție de evoluțiile și reacțiile la nivel regional, ceea ce nu vedem astăzi în plan local privind gestionarea acestei situații de criză”, se mai arată în scrisoarea deschisă.