Cuvântul „legionar” în topul căutărilor după victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale. „S-au documentat după ce au votat”

Familia fostului diplomat Mircea Malița a vorbit în exclusivitate, într-un interviu pentru Antena 3 CNN, despre relația lui Călin Georgescu cu academicianul despre care a spus că i-a fost mentor și chiar secretar. Fiica și nepoata diplomatului spun că Georgescu minte când afirmă că a fost secretarul acestuia și că, mai mult, relația dintre cei doi s-ar fi rupt definitiv după ce Georgescu a luat aproximativ 3.000 de cărţi de vizită, care erau clasate, din videoteca Mircea Malița de la Fundaţia Universitară a Mării Negre și nu le-a mai adus înapoi.

Pe ce se bazează asocierea numelui Călin Georgescu cu numele academicianului Mircea Maliţa?

Mioara Maliţa (fiica lui Mircea Malița): „Se bazează pe două lucruri: în primul rând, declaraţiile lui Călin Georgescu de pe reţelele sociale, cum că ar fi fost discipolul lui Mircea Maliţa, apoi a schimbat şi a spus secretarul, apoi a fost prietenul lui Mircea Maliţa. A folosit toate acestea în interesul lansării sale electorale, fără a cere permisiunea familiei Maliţa şi fără a justifica în vreun fel. Ţin să precizez că, după 1989, Mircea Maliţa nu a susţinut pe nimeni, nu a făcut politică, nu a susţinut niciun candidat. Deci, în al doilea rând, a fost această colaborare. Mircea Maliţa a lansat fundaţia universitară a Mării Negre – sunt 30 de ani de atunci. Mi se pare important să precizăm momentele, deoarece colaborarea a fost acum 20 de ani, când tatăl meu avea 80 de ani.

Deci, la începutul anului 2000 (Călin Georgescu) a venit spre el (Mircea Maliţa) cu acel CV, că a lucrat la ONU, că a lucrat la Ministerul de Externe… Toate aceste calităţi pe care le avea nu i se atribuie ajutorului lui Mircea Maliţa, cum s-a crezut. Deci a început colaborarea pentru că tatălui meu i-au plăcut foarte mult subiectele care erau subiectele lui de predilecţie: învăţarea, Europa, civilizaţiile… civilizaţia globală… Şi atunci s-a creat acest proiect, făcut de Institutul pentru Poiecte şi Iniţiativă şi Dezvoltare, la care lucra Călin Georgescu. Tatăl meu a fost foarte mulţumit de acest proiect, după care relaţia s-a stricat brusc. Inclusiv în anul 2013, cred, a încetat conlucraea lui Călin Georgescu şi cu Asociaţia Română pentru Grupul de la Roma. Tatăl meu a fost singurul român, în anii ’70, membru fondator al Clubului de la Roma, şi a creat, cam în anii 2000, Asociaţia Română pentru Grupul de la Roma, unde Călin Georgescu a fost secretar. Şi, s-a întrerupt brusc, cam în anii 2013. S-a mai întâmplat ceva exact în acea perioadă: la Fundaţia Universitară a Mării Negre, unde se afla videoteca Mircea Maliţa, Călin Georgescu a luat cele aproximativ 3000 de cărţi de vizită, care erau clasate, şi nu le-a mai adus niciodată înapoi. Ăsta ţin minte că a fost un motiv de supărare al tatălui meu. După care s-a întrerupt complet această colaborare. Nu s-a mai auzit niciodată de Călin Georgescu după aceea. Nu a venit, nu s-a mai auzit. Într-o zi i-am zis tatălui meu: am auzit că pe domnul Călin Georgescu l-au propus premier. Şi tatăl meu mi-a spus: se propune singur!”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *