Florin Cîțu, ministru Finanțelor, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă că deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut la rectificarea bugetară care va fi adoptată în perioada următoare.
„Bazat pe execuţia pe care am văzut-o până acum, Ministerul Finanţelor Publice propune o rectificare bugetară, pentru anul 2020, cu un deficit bugetar de 9,1% din Produsul Intern Brut, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contracţie economică de 4,2% pentru acest an. La începutul anului era în buget o estimare a creşterii de 4,2%, acum ne aflăm la o contracţie de 4,2%. Este o diferenţă de 8 procente care se vede bineînţeles şi în deficit, care se majorează cu 5 miliarde de lei”, a anunţat Flori Cîţu miercuri, într-o conferinţă de presă.
Potrivit ministrului Finanţelor, majorarea deficitului este generată, în principal, de neîncasarea unei sume de 4,2 miliarde de lei în ultima parte a anului ca urmare a deciziei de eşalonare a datoriilor pe care companiile le-au acumulat din martie până în octombrie 2020.
„Neîncasarea vine din decizia ca aceia care au acumulat datorii în perioada de la începutul stării de urgenţă până în 25 octombrie să poată reeşalona pe următoarele 12 luni. Estimăm că în urma acestor decizii nu vom încasa aceşti bani, dar sunt bani care rămân la companii, sunt bani care rămân în economie”, a explicat şeful de la Finanţe.
Florin Cîțu cere anchetarea penală a liderilor PSD pentru declarații false și subminarea autorității statului
Florin Cîțu a cerut procurorului general anchetarea liderilor PSD pentru fals în declarații. El consideră că mai multe persoane din fruntea social-democraților sunt vinovate de fapte penale, precum declarații false care ar fi subminat autoritatea statului și ar fi afectat negativ economia.
„Solicit procurorului general al Republicii anchetarea tuturor declarațiilor făcute de conducerea PSD de la începutul declarării stării de urgență și până astăzi. Aceste declarații au instigat la nesupunere și la subminarea autorității statului și au adus costuri imense pentru economie. Aș vrea să vă citez din Codul penal: comunicarea de informații false, comunicarea sau răspândirea prin orice mijloace de știri, date sau informații false orid e documente falsificate cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională se pedepsește