FLORIN CÎȚU
FLORIN CÎȚU

Plenul Senatului se pregătește să dezbată și să voteze miercuri, de la ora 12:00, solicitarea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind începerea urmăririi penale în cazul fostului premier Florin Cîțu, în prezent senator, acuzat de abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor anti-Covid.

Comisia juridică are termen până miercuri, ora 10:00, pentru a formula un punct de vedere ce va fi prezentat în plen și care va decide asupra aprobării sau respingerii solicitării. Senatorul PNL Florin Cîțu a examinat dosarul împreună cu doi avocați, în cadrul ședinței Comisiei juridice.

Fostul premier a anunțat luni că va solicita colegilor săi din partid să voteze pentru ridicarea imunității sale parlamentare, refuzând să demisioneze din partid sau din grupul PNL. Cîțu a subliniat că, în absența unei funcții active în PNL, nu are motive să renunțe la calitatea de senator.

„Dacă aș fi avut funcții în PNL, bineînțeles că aș fi renunțat, dar nu am nicio funcție”, a declarat Cîțu la Palatul Parlamentului. Fostul șef al PNL  consideră că „este normal” ca colegii săi să voteze pentru ridicarea imunității, întrucât vrea ca ancheta să își desfășoare cursul normal.

Anunțul DNA de săptămâna trecută a indicat că s-a transmis procurorului general referatul unei cauze privind cererea de urmărire penală împotriva lui Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în legătură cu presupuse infracțiuni de abuz în serviciu legate de achiziția de vaccin anti-COVID, potrivit Agerpres.

Acuzații DNA: Au prejudiciat bugetul României

În acest dosar sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care – în perioada ianuarie – mai 2021 – persoane din Guvernul României, „cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției”, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna).

Achiziția suplimentară s-a făcut în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

„Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, a mai transmis DNA.

Rafila contrazice acuzațiile DNA

Alexandru Rafila a dezvăluit că România a angajat contractual 80 de milioane de doze de vaccin. Până în prezent, țara a primit 35 de milioane de doze, evaluate la 2,5 miliarde de lei, ceea ce la un calcul simplu privind schema de vaccinare completă cu 3 doze ar însemna toată populația României vaccinabilă (în jur de 10.000.000 de persoane). Dintre acestea, 10 milioane de doze au ajuns la expirare și au fost fie distruse, fie sunt în proces de distrugere.

„În total, România a încheiat contracte pentru 80 de milioane de doze, am primit 35 de milioane în valoare de 2,5 miliarde de lei, iar din aceste 35 de milioane, 10 milioane au ajuns la expirare și au fost distruse sau sunt pe cale să fie distruse”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a fost întrebat dacă are vreo reproșare la adresa celor responsabili pentru gestionarea acestui aspect, la care a răspuns că nu are nimic de reproșat nimănui.

Join the Conversation

3 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *