Rüdiger von Fritsch a fost prezent, luni seară, la o întâlnire cu publicul român, la Biblioteca Centrală Universitară Carol I din București. Parte a elitei diplomatice a Germaniei, Rüdiger von Fritsch este cunoscut și apreciat pentru munca depusă atât ca ambasador la Moscova, în perioada 2014-2019, imediat după anexarea Crimeei, cât și pentru cea de director adjunct al Serviciului de Informații Externe german, scrie Libertatea.
„Vladimir Putin a răsturnat tabla de șah. El nu mai acceptă regulile după care jucam jocul, nu mai acceptă relațiile internaționale pe care le configuraserăm. De ce a decis Vladimir Putin să renunțe la calea dialogului, de ce a ales confruntarea, agresiunea? Pentru că Rusia este, de fapt, o țară slabă, o țară care devine tot mai slabă”.
„Într-adevăr, Rusia e o țară mare, are resurse, este o putere nucleară, dar în același timp e o țară care promovează un model politic și economic care nu are viitor. Conducerea folosește bogățiile țării pentru a se îmbogăți și mai mult, nu pentru a-și crea o economie a viitorului, una productivă și inovatoare”.
„Al treilea lucru care îl caracterizează, care îl definește este apartenența sa la KGB. Va rămâne întotdeauna un KGB-ist, iar ofițerii KGB gândesc în termeni de conspirație. Când eram la Moscova, oficialii ruși îmi spuneau mereu că Putin gândește în acești termeni: că noi (Occidentul, n.red.) suntem cei care dorim să scădem puterea Rusiei”.
„Își controlează anturajul așa cum își controlează și poporul” „Acest fost ofițer KGB, care are un talent politic ieșit din comun, și-a construit o poziție a conducătorului autocrat, l-aș numi chiar dictator. Iar acest conducător autoritar nu este controlat de nimeni”.
„El își controlează anturajul și mediul în care trăiește folosind aceleași trei mijloace pe care le folosește pentru a controla întreaga țară:
Marea minciună a propagandei: «Dacă sunt la conducere, știu mult mai bine decât voi, cetățenii, cum stau lucrurile». Nu asta se întâmplă de fapt. Mita. Își cumpără în permanență aprobarea celorlalți. Nu rezolvă problemele, ci mai degrabă dă mită pentru a crea senzația de rezolvare și, de asemenea, le permite celor din jur să-i fure pe ceilalți. Al treilea instrument este represiunea.
Despre pericolul nuclear „Vladimir Putin nu e nici nebun, nici irațional, dar el acționează după un cu totul alt discernământ. Știe foarte bine ce e specificat în Articolul 5 din Tratatul NATO, și anume disponibilitatea partenerilor de a se sprijini unul pe altul dacă unul dintre ei este atacat. Din acest motiv, pericolul unei confruntări directe între NATO și Rusia nu mi se pare atât de mare în acest moment. Și în special utilizarea de arme nucleare împotriva țărilor NATO. Pentru că el nefiind nebun și dorindu-și foarte mult puterea, știe că folosind arme nucleare s-ar autodistruge”, a declarat acesta potrivit Libertatea.