Ministrul Adrian Câciu, fost ministru al Finanțelor în momentul în care a fost adoptat bugetul de stat pentru 2023, a fost întrebat despre responsabilitatea sa în privința deficitului bugetar din România de acum și a oferit explicații legate de procesul bugetar și prognozele utilizate.
Adrian Câciu a subliniat că toți cei implicați în procesul bugetar au o responsabilitate comună pentru rezultatele acestuia. Bugetul a fost aprobat de Guvernul României, de comisiile de buget-finanțe și a fost promulgat de președintele României.
Ministrul a explicat că bugetul a fost construit pe baza prognozelor făcute de Comisia Națională de Prognoză și Banca Națională a României. El a subliniat faptul că estimările privind inflația au fost ajustate pe măsură ce situația economică s-a schimbat.
Adrian Câciu a menționat că au fost luate măsuri pentru a gestiona deficitul bugetar, inclusiv înlocuirea conducerilor la nivelul ANAF și Vămii. El a subliniat că lucrurile au intrat într-o fază de stabilizare din perspectiva deficitului.
Ministrul a explicat că au fost făcute schimbări în modul de programare bugetară, cu accent pe cheltuieli în prima parte a anului. Acest lucru a avut un impact asupra deficitului, care a fost sub ținta programată la șase luni, transmite B1TV.
„Ați văzut și declarația fostului prim-ministru al României. Toți, până la urmă, avem o responsabilitate. Acest buget a fost aprobat de Guvernul României, a fost aprobat de ambele comisii de buget-finanțe, conduse de cei care critică bugetul, a fost promulgat de Președintele României”.
El a fost făcut pe o serie de prognoze puse la dispoziție de Comisia Națională de Prognoză și de către Banca Națională. Apropo de aceste prognoze, după cum știți, Banca Națională estima că inflația va fi cu o cifră de abia în trimestrul I sau în semestrul I 2024. Iată că deja inflația am reușit, prin o serie de măsuri, să o ducem cu o cifră începând de luna trecută”, a declarat Adrian Câciu.
„Diferența, practic, vine din prognoze, din estimări și din modul în care au evoluat încasările ANAF. Pe de altă parte, au fost luate o serie de măsuri încă din februarie, când am spus că avem o sincopă de încasări, au fost luate o serie de măsuri la nivelul Guvernului, atunci era guvernul Ciucă. Am avut acea ordonanță în luna mai. De asemenea, au fost luate măsuri la nivelul ANAF, au fost și ANAF, și Vamă, că nu e numai ANAF aici implicat, au fost înlocuite conducerile. Lucrurile au intrat, dacă vreți, într-o stabilizare din perspectiva deficitului bugetar” a explicat fostul ministru.
Adrian Câciu a recunoscut că presiunile asupra bugetului continuă, iar o nouă abordare de consolidare bugetară este necesară din cauza condițiilor economice actuale. El a subliniat că situația economică din România nu este în creștere accelerată și că inflația a scăzut, ceea ce este benefic pentru cetățeni.