Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că Franța va recunoaște Palestina ca stat independent, cu anunțul oficial programat pentru septembrie, cu ocazia Adunării Generale a Națiunilor Unite.
Decizia a generat reacții vehemente pe scena internațională, fiind salutată de unii lideri și aspru criticată de alții.
Anunțul oficial al președintelui francez
“Fidel angajamentului său istoric față de o pace justă și durabilă în Orientul Mijlociu, am decis ca Franța să recunoască statul Palestina. Voi face anunțul solemn la Adunarea Generală a Națiunilor Unite din septembrie”, a transmis liderul de la Elysee pe X și Instagram, potrivit B1TV.
Gestul reprezintă o schimbare semnificativă în poziția tradițională a Franței și se aliniază cu o tendință europeană în creștere pentru recunoașterea statului palestinian.
Arabia Saudită salută decizia “istorică”
După anunțul făcut de Macron, Arabia Saudită a salutat decizia Franței, pe care a descris-o ca fiind “istorică”. Ministrul saudit de Externe a cerut adoptarea unor “măsuri pozitive similare” și de către alte state.
“Regatul salută această decizie istorică ce reafirmă consensul comunității internaționale cu privire la dreptul poporului palestinian la autodeterminare și la înființarea unui stat independent la granițele din 1967”, a declarat Ministerul saudit de Externe într-un comunicat.
Reacția dură a liderilor israelieni
Evident, printre liderii care au criticat dur recunoașterea Palestinei ca stat independent s-a numărat și Benjamin Netanyahu. Prim-ministrul israelian a apreciat că această hotărâre “recompensează teroarea” și constituie o “rampă de lansare pentru anihilarea” Israelului.
“Să fim clari: palestinienii nu caută să creeze un stat alături de Israel, ci caută să creeze un stat în locul Israelului”, a adăugat premierul.
Ministrul de externe israelian, Gideon Saar, a avut o reacție similară, afirmând că “un stat palestinian va fi un stat al Hamas”, referindu-se la militanții palestinieni care au atacat Israelul în 2023, declanșând războiul din Gaza.
Hamas salută decizia Franței
De cealaltă parte, mișcarea islamistă palestiniană Hamas a salutat vineri anunțul președintelui Emmanuel Macron, apreciind că este un “pas pozitiv”. Hamas a îndemnat și alte state să urmeze exemplul Franței.
“Considerăm că acesta este un pas pozitiv în direcția corectă pentru a aduce dreptate poporului nostru palestinian oprimat și a sprijini dreptul său legitim la autodeterminare”, a scris Hamas într-un comunicat, făcând un apel către toate țările din lume, “în special către națiunile europene și către care nu au recunoscut încă statul Palestina, să urmeze exemplul Franței”.
SUA respinge planul “imprudent”
SUA și-a ales încă o dată tabăra, respingând “ferm” planul președintelui francez și apreciind că recunoașterea independenței ca stat a Palestinei este o decizie “imprudentă” care dăunează păcii.
“Această decizie imprudentă servește doar propagandei Hamas și afectează procesul de pace. Este un semn de dispreț față de victimele din 7 octombrie”, a scris secretarul de stat american Marco Rubio pe platforma X.
Sprijinul liderilor europeni
Mai mulți lideri europeni au lăudat decizia Franței, subliniind importanța acestui pas pentru obținerea păcii în Orientul Mijlociu.
“Salut anunțul președintelui Macron privind recunoașterea Palestinei în luna septembrie”, a declarat premierul Irlandei, Simon Harris, pe platforma X. “Aceasta este o contribuție importantă la implementarea soluției celor două state, singura bază durabilă pentru pace și securitate atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni”, a adăugat el.
Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a salutat și el inițiativa luată de Franța: “Salut faptul că Franța se alătură Spaniei și altor țări europene în recunoașterea Statului Palestina. Împreună, trebuie să protejăm ceea ce Netanyahu încearcă să distrugă. Soluția celor două state este singura soluție”, a transmis Sánchez.
Premierul Scoției, John Swinney, a îndemnat guvernul Regatului Unit să urmeze exemplul Franței: “Regatul Unit ar trebui să urmeze exemplul Franței și să recunoască Statul Palestina. Este esențial pentru pace. Încetarea focului și ajutorul umanitar trebuie să înceapă acum”, a afirmat Swinney.