În absența unei prelungiri a plafonării prețului gazelor naturale la producători, consumatorii casnici din România riscă să plătească în medie cu 150 de lei mai mult pe lună pentru gaze, începând cu 1 ianuarie 2025, avertizează Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER).
Plafonarea actuală expiră la 31 decembrie 2024
Deși prețul gazelor este plafonat pentru consumatorii casnici până la 31 martie 2025, măsura care limitează prețul de vânzare al producătorilor către furnizori, fixat în prezent la 120 de lei/MWh, expiră la finalul acestui an.
Laurențiu Urluescu, președintele AFEER, a atras atenția asupra unei lacune legislative care riscă să provoace haos pe piața gazelor, conform B1TV:
„La 1 ianuarie se termină plafonarea prețului cu care furnizorii achiziționează gazele de la producători. Plafonarea ar fi trebuit prelungită în Parlament, însă proiectul de lege este încă la comisii în Camera Deputaților. De trei luni cerem clarificări și nu avem informații că se va schimba ceva.”
Impact asupra consumatorilor
În prezent, prețul pentru consumatorii casnici este plafonat la 0,31 lei/kWh, dar eliminarea plafonării pentru furnizori ar putea determina o creștere semnificativă a tarifelor. Experții estimează o majorare medie de 150 de lei pe lună în facturile gospodăriilor.
Situația este amplificată de creșterea prețurilor la gaze naturale în Uniunea Europeană, comparativ cu iarna trecută. În plus, la 1 ianuarie 2025 expiră ultimele contracte dintre Ucraina și Gazprom, care permit tranzitul gazelor rusești pe teritoriul ucrainean. Această schimbare ar putea genera presiuni suplimentare pe piața europeană a gazelor, afectând inclusiv România.
Parlamentul este responsabil de corectarea acestei probleme legislative, însă până în prezent nu s-au înregistrat progrese semnificative. Lipsa de acțiune ar putea duce la un dezechilibru major pe piața energiei, cu efecte directe asupra consumatorilor, mai ales că, cel mai probabil noul parlament după alegeri va fi investit de abia peste câteva săptămâni.