Gen în loc de sex pe noile cărți de identitate, măsura luată de MAI în buletinele cu cip ale românilor a stârnit ample controverse. Reprezentanții AUR au acuzat Guvernul că încurajează mișcarea LGBT prin promovarea identității de gen iar Biserica ortodoxă Română a avut o opinie similară. Președintele CNCD consideră însă că minoritățile sexuale sunt victima unor abuzuri, care „suferă în demnitatea lor umană”.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a declarat că noțiunea „artificială” de „gen” o înlocuiește „abuziv” pe cea „firească de sex” și este vehiculată „progesiv și progresist” în spațiul public. Bănescu a mai transmis că noțiunea de gen este „un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în „gen”.
Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a ținut să puncteze că aici nu vorbim de aspecte ideologice, ci de „concetățeni de-ai noștri care suferă abuzuri, care nu sunt tratați în demnitatea lor umană”.
Asztalos Csaba a mai remarcat faptul că există o adevărată competiție „care exploatează mai abitir prejudecățile care există în societate față de minoritățile sexuale”.
Gen în loc de sex pe noile cărți de identitate. Președintele CNCD a deplâns faptul că acest grup vulnerabil e transformat în țintă și exploatat „pe considerente electorale sau pentru a abate atenția de la alte subiecte față de care politicienii nu reușesc să dea un răspuns real”.
„Face parte acest subiect și din așa-zisul război hibrid-mediatic promovat de Rusia – sunt foarte multe studii în acest sens – a prezenta ca un pericol viitor, posibil așa-zis ideologia de gen”, a precizat liderul CNCD, la B1TV.
„Există reacții depășite doar la auzul cuvântului ”gen” și am văzut, în ultimii ani, că s-a adoptat și o lege care interzicea predarea ideologiei de gen în educație și eu cred că e o temă falsă pe care unii doresc să o exploateze. E o competiție care exploatează mai abitir prejudecățile care există în societate față de minoritățile sexuale. Pe de-o parte. Pe de altă parte, să nu uităm că suntem în UE și membri ai Consiliului Europei, așa că legislația comunitară e obligatorie, respectiv deciziile Curții Europene a Drepturile Omului”, a declarat președintele CNCD.
El a precizat că România chiar anul acesta a fost condamnată la CEDO pentru că nu pune la dispoziție proceduri clare și accesibile de schimbare a genului în actele de identitate, obligând, de fapt, persoana în cauză să procedeze la o operație de schimbare de sex.
Asztalos Csaba a explicat apoi că, la nivelul Uniunii Europene, există un Regulament care normează problema cărților de identitate pentru a le simplifica și unifica la nivelul blocului comunitar. Totuși, acesta „nu obligă statele naționale să introducă genul, sexul în cartea de identitate, dar dacă o face, recomandă și până la urmă obligă să permită statul național această posibilitate de a avea cele trei elemente, adică și elementul neutru în cadrul juridic. Aici ne aflăm”.
„În societate e extrem de greu de a disemina și explica aceste aspecte, pentru că se operează cu o serie de prejudecăți și dezinformare”, a insistat liderul CNCD.
Întrebat în legătură cu comunicatul BOR pe tema noului buletin, președintele CNCD a subliniat că aici nu vorbim de chestiuni de ideologie. Persoanele aparținând minorităților sexuale întâmpină dificultăți și demnitatea lor trebuie respectată.
„Realitatea bate filmul și prejudecățile. Aceste persoane sunt concetățenii noștri și ele întâmpină dificultăți în a se exprima așa cum sunt ei și de aici vin procesele și condamnările României la CEDO.
Am avut, de exemplu, un incident la aeroportul din Cluj în care o persoană transgender a fost practic ore în șir ținută pentru că arăta altfel și în actul de identitate avea trecut un alt sex.
Acestea sunt probleme reale ale acestor persoane pe care Biserica poate să le califice cum dorește. Deci nu țin de nicio ideologie, sunt realități pe care cadrul juridic are obligația să le gestioneze respectând demnitatea umană a acestor persoane. De fapt acest lucru îl spun CEDO și Regulmentul UE.
Esența e că sunt concetățeni de-ai noștri care suferă abuzuri, care nu sunt tratați în demnitatea lor umană și, desigur, se exploatează prejudecățile în societate față de aceste persoane. Aici avem o problemă: când luăm un grup vulnerabil, îl transformăm într-o țintă sau subiectul îl exploatăm pe considerente electorale sau pentru a abate atenția de la alte subiecte față de care politicienii nu reușesc să dea un răspuns real și, desigur, asistăm la aceste tehnici folosite și în alte state.
Face parte acest subiect și din așa-zisul război hibrid-mediatic promovat de Rusia – sunt foarte multe studii în acest sens – a prezenta ca un pericol viitor, posibil așa zis ideologia de gen”, a mai explicat Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).