Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a reacționat ferm după un nou gest revizionist din partea unui oficial ungar. Ambasadorul Ungariei la NATO, Istvan Balogh, i-a oferit cadou de Crăciun ministrului croat de externe, Gordan Grlić Radman, un atlas care include controversata hartă a „Ungariei Mari”. Această hartă, considerată ofensatoare de mai multe țări din regiune, a fost catalogată de MAE drept un gest „provocator”.

MAE: „Un gest care nu contribuie la relațiile parteneriale”

Într-un comunicat transmis luni, MAE a subliniat că gestul oficialului ungar „nu este de natură să contribuie la consolidarea relațiilor parteneriale dintre România și Ungaria sau dintre aliații NATO”. Diplomația română a transmis un protest oficial prin intermediul ambasadorului României la NATO, dezaprobând circulația acestui atlas.

Istoria comună trebuie să rămână obiectul de studiu al istoricilor”, a declarat MAE, reiterând poziția sa constantă privind gesturile și declarațiile revizioniste, conform B1TV.

Atlasul cu harta „Ungariei Mari” – o sursă de tensiuni regionale

Harta „Ungariei Mari” prezintă teritorii care includ zone din Transilvania, Banat, Slovacia și Croația ca fiind parte a Ungariei, ceea ce generează reacții negative în țările vizate. În cazul de față, gestul ambasadorului Istvan Balogh este considerat nu doar ofensator la adresa României, ci și a Croației, Slovaciei și Sloveniei.

Acest tip de gesturi, care fac trimitere la perioada anterioară Tratatului de la Trianon din 1920, continuă să alimenteze tensiuni istorice în relațiile dintre Ungaria și vecinii săi.

Incidentul survine într-un context în care relațiile bilaterale dintre România și Ungaria sunt marcate de provocări. Deși cele două state sunt partenere strategice și membre NATO, gesturile cu tentă revizionistă sunt percepute ca piedici în consolidarea unei colaborări constructive. În ultimii ani, astfel de gesturi au fost criticate atât la nivel diplomatic, cât și în spațiul public.

MAE a reafirmat în comunicatul său că valorile alianței NATO și parteneriatul strategic trebuie să fie fundamentate pe respect reciproc.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *