Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, explică cum românii sunt sufocați de cheltuielilel bugetare. A început analiza din ianuarie, când la putere era Guvernul Ciucă, înlocuit apoi cu Guvernul Ciolacu la rocada guvernamentală. Premierul se angajase la o reducere de 5 miliarde de lei, dar în realitate a fost o creștere de 6,7 miliarde de lei.

Gheorghe Ialomițianu a vorbit într-o emisiune B1TV despre creșterea cheltuielilor bugetare de pe vremea guvernului Ciucă. „Guvernul Ciucă spunea că trebuie să se reducă cheltuielile cu bunurile și serviciile cu aproape 5 miliarde de lei și vedem că au crescut pe primele 10 luni cu 6,7 miliarde lei”, a spus fostul ministru al Finanțelor.

Ialomițianu a subliniat că cheltuielile cu bunurile și serviciile au crescut cu peste 12%, contrar promisiunilor de austeritate, și a acuzat guvernul de iresponsabilitate și nerespectarea legii.

El a continuat, adăugând că deficitul bugetar a ajuns aproape la 4% pe primele 10 luni și a avertizat că acesta va exploda în ultimele două luni ale anului. Fostul ministru de Finanțe a criticat guvernul pentru nerespectarea angajamentelor legale și a acuzat o gestionare iresponsabilă a bugetului, afirmând că „au tăiat bani de la investiții ca să alimenteze Fondul de rezervă”.

În martie-aprilie, guvernul Ciucă spunea că trebuie să se reducă cheltuielile cu bunurile și serviciile cu aproape 5 miliarde de lei, acea ordonanță a austerității, și vedem că cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut pe primele 10 luni cu 6,7 miliarde lei, deci avem de-a face cu o guvernare care nu respectă legea, deci n-au luat în considerare, deci austeritatea nu s-a produs și au crescut bunurile și serviciile cu peste 12%”.

E o guvernare iresponsabilă. Nu au respectat legea. Miniștrii n-au luat în considerare, vă dați seama, legea în vigoare, acea lege a austerității, și atunci și deficitul bugetar a ajuns aproape la 4% pe 10 luni și va exploda în ultimele două luni, se va duce peste 6% – și vă spun din experiența de ministru de Finanțe, cheltuielile cele mai mari se produc în noiembrie și decembrie”, a explicat Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe.

El a adus argumente în cifre, în continuare.

Au spus că cheltuielile cu investițiile vor fi de 112 miliarde de lei, și au sărit de vreo 63 de miliarde, peste 53%, adică au fost la jumătate. Au tăiat bani de la investiții ca să alimenteze Fondul de rezervă, ca să poată să dea bani la Sănătate, la învățământ, pentru că bugetul a fost întocmit în mod iresponsabil. Mai mult decât atât, multe cheltuieli au fost finanțate din creșterea deficitului bugetar”, a adăugat Ialomițianu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *