O grevă generală este așteptată în spitale în februarie, a anunțat Viorel Hușescu, președintele Uniunii Sindicale SANITAS București, din cauza blocajului masiv de personal medical, cu mii de posturi vacante: „Există un risc major de a greși. Suntem epuizați de la începutul anului până acum”.

Spitalele din București, paralizate

Sindicaliștii speră ca situația să fie rezolvată de Ministerul Finanțelor, care ar trebui să pună în aplicare memorandumul înaintat de Ministerul Sănătății pentru deblocarea acestor posturi.

Cele 19 spitale din subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti au nevoie urgentă de deblocarea posturilor, pentru că nu mai are cine lucra în aceste spitale. La nivel naţional ar fi nevoie de 30 de mii de posturi.

Guvernul a promis că va debloca 14 mii de posturi în 2023, nu s-a întâmplat acest lucru, au fost deblocate doar 4 mii de posturi. (…)

Noi suntem în perioada de strângere de semnături pentru greva generală, în Bucureşti. În luna februarie vom face mişcări de protest, până la această grevă generală”, a declarat Viorel Husescu, președintele Uniunii Sindicale SANITAS București, pentru Agerpress.

Totodată, sâmbătă, Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) a făcut apel la Ministerul Finanțelor să pună în aplicare memorandumul înaintat de Ministerul Sănătății pentru deblocarea posturilor vacante din spitale, astfel încât acestea să poată fi scoase la concurs. Potrivit CMMB, în sistemul medical public din București sunt aproximativ 900 de posturi vacante pentru medici.

Ce spun autoritățile despre deblocarea posturilor vacante din spitale

Miercuri, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor susținut de PNL, a afirmat că nu mai este nevoie de un memorandum emis de Guvern pentru ocuparea acestor posturi vacante. În schimb, Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a susținut că vor avea loc discuții în Guvern pentru a se stabili exact modul în care vor fi ocupate aceste posturi vacante.

Joi, în debutul primei ședințe de guvern din acest an, premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a afirmat: „Vreau să rezolvăm rapid problema medicilor rezidenți care au promovat examenul de specialitate la sfârșitul anului trecut. Sunt aproximativ 4500 de medici în care statul a investit sute de milioane de euro și trebuie să ne asigurăm că îi păstrăm în țară. Între timp, Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării trebuie să actualizeze listele cu posturi vacante și să vină în Guvern un memorandum de scoatere la concurs a acestora”.

Menționăm că angajările în sistemul bugetar, inclusiv în spitale, au fost înghețate în vara anului trecut, iar de atunci este necesar un memorandum în Guvern pentru ocuparea posturilor.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *