O creștere a cazurilor de gripă s-a produs și în Bulgaria, după ce valul afectează din plin țara noastră. „Bulgaria se află la începutul unui val de gripă, tulpinile H3N2 și H1N1 fiind în prezent predominante în țara noastră”, a anunțat directorul șef de sănătate publică din Bulgaria, Angel Kunchev.
„În acest moment, rata spitalizărilor este normală. Nu există dovezi ale unui curs sever”, a mai spus oficialul bulgar, citat de novinite.com și B1TV.
Potrivit acestuia, condițiile climatice au un efect indirect asupra valurilor de gripă. „Odată ce începe tulpina pandemică, se dezvoltă, indiferent de temperaturi. Dar, pe vreme mai caldă, oamenii ies mai mult din case, se adună în grupuri și virușii se transmit mai ușor”, a comentat Kunchev
Incidența gripei luna aceasta va continua să crească și a dat exemplul Turciei și României, unde valul este mai mare în acest moment. Și gripa nu este singura amenințare, a mai spus expertul bulgar.
„Când combinăm gripa cu coronavirusul și alte viruși respiratori, devine un amestec neplăcut”, a spus Kunchev și a insistat că sistemul de sănătate este acum mult mai pregătit decât înainte și nu se așteaptă să existe ocriză a paturilor din spitale.
Expertul a prezis și o creștere a numărului de cazuri de coronavirus din cauza Anului Nou Chinezesc, când chinezii pleacă în călătorii în jurul lumii.
„Începând cu 8 ianuarie, China ridică toate restricțiile de călătorie. Acest lucru, combinat cu Anul Nou , va duce la strămutarea în masă a oamenilor. Vorbim de milioane, ceea ce va accelera răspândirea Covid-19. Vestea bună este că această tulpină nu este la fel de mortală. Medicii noștri sunt mult mai experimentați”, a comentat inspectorul șef de sănătate de stat.
Potrivit spuselor sale, nu există nicio îndoială că persoanele vaccinate sunt mult mai protejate, de aceea prof. Kuncev a cerut reînnoirea campaniei de vaccinare în Bulgaria.
Alexandru Rafila nu a declarat epidemie de gripă în România
În România, ministrul Sănătății nu a declarat epidemia de gripă. Alexandru Rafila a susținut că asta ar fi însemna să impună și restricții, ceea ce nu este de dorit. În schimb, el va emite o instrucțiune privind „starea de alertă epidemică”.
Măsurile recomandate populației:
-Evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție
-Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului
-Respectarea etichetei tusei și strănutului
-Consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili dacă indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare
-Consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean
-Continuarea vaccinării antigripale
Leave a comment