Guvernul României a continuat să se împrumute la un ritm accelerat și în luna februarie 2023, adăugând aproape 30 de miliarde de lei la totalul datoriilor, după ce în prima lună a anului a accesat împrumuturi de 29 de miliarde de lei. Similar cu ianuarie, în februarie, o porțiune considerabilă din fonduri a fost obținută prin emisiuni de obligațiuni pe piețele internaționale.
Era stabilit ca în anul 2023 să fie necesară împrumutarea unui total de 181 de miliarde de lei, având în vedere ținta de reducere a deficitului bugetar de la 89,9 miliarde de lei în 2023 la 86,6 miliarde de lei în 2024. Suma împrumutată pe cele două luni include și 1,95 miliarde de lei obținuți prin operațiuni de preschimbare, având scadența în 2024.
Pentru ianuarie, o parte semnificativă a fondurilor a fost generată prin vânzarea de obligațiuni în dolari, cu România împrumutând 4 miliarde de dolari prin emisiuni pe cinci și zece ani. În luna februarie, țara a accesat 4 miliarde de euro pe piețele financiare, jumătate din sumă fiind prin vânzarea de obligațiuni obișnuite pe șapte ani, iar restul prin obligațiuni verzi pe 12 ani—primul împrumut de acest fel pentru statul român, transmite PsNews.
Guvernul a atins o sumă record de împrumuturi în 2024, ajungând la 203 miliarde de lei. Necesarul de finanțare anunțat inițial pentru 2023 era de 160 de miliarde de lei, ajustat ulterior în funcție de revizuiri ale estimării deficitului bugetar, până la 205 miliarde de lei în decembrie.
Suma totală atrasă în 2023 include finanțarea deficitului și refinanțarea datoriei publice ale anului, cât și prefinanțarea nevoilor pentru 2024, precum și alte operațiuni specifice.
Leave a comment