Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Dogioiu, a reacționat în apărarea vicepremierului Dragoș Anastasiu în contextul scandalului generat de dezvăluirile privind mituirea unei inspectoare ANAF timp de opt ani.
Dogioiu sugerează că atacurile la adresa vicepremierului ar putea fi legate de viitoarea sa implicare în coordonarea reformelor companiilor de stat.
Apărarea oficială: „Anastasiu a fost doar martor”
Ioana Dogioiu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a făcut declarații reporterilor B1TV în urma scandalului generat de vicepremierul Dragoș Anastasiu, subliniind că acesta a avut doar calitatea de martor în proces, fără a fi denunțător.
“Domnul Anastasiu nu a fost denunțător în acest caz. A fost doar martor. Denunțător a fost o altă personală. Este o precizare fundamentală, pentru că tot ceea ce vreau eu să vă spun despre acest caz, în ale cărui detalii nu intru, pentru că nu facem justiție la televizor și în presă. Justiția a fost deja făcută, există hotărâri definitive în acest caz, un caz în care domnul Anastasiu nu a avut decât calitate de martor, repet, nu martor-denunțător, ci martor, a fost audiat în această calitate la nivelul Parchetului, a fost audiat de instanța de judecată”, a declarat Dogioiu.
Purtătorul de cuvânt a insistat că „niciunul dintre magistrați nu a considerat că există elemente pentru ca domnul Anastasiu să primească vreo altă calitate decât aceea de martor. Prin urmare, nu a fost niciodată învinuit, inculpat, cu atât mai puțin, condamnat în acest caz”.
Suspiciuni privind atacurile politice
Întrebată despre implicarea lui Dragoș Anastasiu în grupul de coordonare a reformelor, purtătorul de cuvânt al Guvernului a exprimat suspiciuni că atacurile la adresa vicepremierului ar putea fi motivate politic.
“Mă întreb foarte tare dacă nu există o legătură directă între atacurile la adresa domnului Anastasiu, inclusiv cu informații care nu sunt riguros corecte și faptul că va coordona reorganizarea companiilor de stat. Dar aceasta este o întrebare personală a mea. Mai mult decât v-am declarat, nu intenționez să vă declar, ori de câte ori mă veți întreba”, a afirmat Dogioiu.
Întrebată dacă Dragoș Anastasiu va continua să mai facă parte din Guvernul Ilie Bolojan, Ioana Dogioiu a declarat: “Eu alt comentariu nu doresc să fac. Este ceea ce am dorit să vă precisez pentru o corectă, completă și riguroasă informație”.
Contextul cazului: Recunoașterea faptelor
Dragoș Anastasiu a recunoscut mituirea angajatei ANAF atât în fața procurorilor DNA, cât și a judecătorilor, însă nici el, nici angajații săi nu au fost puși sub acuzare pentru că partenerul său de afaceri a depus denunțul la DNA. Vicepremierul a invocat șantajul ca motiv pentru acceptarea acestui aranjament corupt.
În declarațiile sale, Anastasiu a explicat că a fost nevoit să accepte să mituiască funcționarul ANAF, pentru că în caz contrar compania sa risca să fie închisă, iar angajații „să rămână pe drumuri”. Mai mult, vicepremierul a precizat că funcționarul ANAF care a inițiat controalele amenințase un director din companie că „îi va băga patronul în pușcărie”.
Geneza schemei de corupție
Ancheta DNA a început în februarie 2018, când unul dintre partenerii de afaceri a lui Dragoș Anastasiu, Cristian Băciucu, a depus un denunț la DNA, reclamând faptele de corupție ale unui inspector ANAF. Denunțătorul a relatat anchetatorilor cum a ajuns compania deținută de Anastasiu, Touring Europabus Romania să plătească „taxă de protecție” unui funcționar ANAF pentru a nu avea probleme.
Potrivit denunțătorului, în anul 2009, Touring Europabus Romania a fost vizată de un control ANAF, determinat de o solicitare de rambursare de TVA. În urma verificărilor au fost constatate o serie de nereguli în statele de plată ale salariaților, iar unul dintre membrii echipei de control i-a avertizat că se vor alege cu plângere penală și „închiderea societății”.
Angela Burlacu, consilier principal în cadrul Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF, a fost cea care a oferit soluția de „optimizare” pentru compania lui Anastasiu. Aceasta i-a asigurat pe directorii din companie că are trecere la șeful ei, Cătălin Cojocaru, care la acea vreme era director general adjunct al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.
Consultanța fictivă și sistemul de plăți
Dragoș Anastasiu a declarat la audieri că funcționara ANAF i-a solicitat să încheie un contract de consultanță cu o societate deținută de fiii ei „pentru a regla disfuncționalitățile”. Burlacu l-a asigurat pe Anastasiu că în acest fel se va încheia repede controlul şi rambursarea TVA se va produce rapid.
Vicepremierul a mărturisit judecătorilor că „a perceput această propunere ca pe un fel de şantaj, dar şi ca fiind o formă de protecţie în relaţia cu ANAF, spunându-i-se că totul va fi bine”. În schimbul contractului încheiat cu firma familiei inspectorului ANAF, compania lui Anastasiu a plătit o prestație lunară de 2.000 de euro, fără să primească nicio consultanță în schimb. Serviciile au fost fictive, după cum au recunoscut Anastasiu și angajații săi la audieri.
Vacanțe de lux în Europa și Asia
Pe lângă remunerația lunară de 2.000 de euro, funcționara ANAF a solicitat și a beneficiat de zeci de vacanțe din partea companiei lui Anastasiu. Serviciile turistice oferite pe parcursul celor opt ani erau mascate tot sub forma unor relații comerciale. Burlacu solicita vacanțe în locații de lux din Europa și Asia, atât pentru ea, cât și pentru persoane din anturajul său, serviciile turistice, oferite cu titlu de mită, fiind pentru grupuri întregi și de câte 12 persoane.
Peste 150.000 de euro, mai exact 784.136,82 lei, este suma pe care compania lui Dragoș Anastasiu a plătit-o vreme de opt ani inspectoarei ANAF pentru protecție, potrivit documentelor instanței. Suma cuprinde atât banii plătiți lunar pentru consultanța fictivă, cât și pentru serviciile turistice.
Un director din cadrul companiei lui Anastasiu, Roxana Stan, a relatat în instanță despre presiunile funcționarei ANAF. Conform hotărârii instanței, „Inculpata Burlacu le-a spus că sunt inconştienţi şi că nu îşi dau seama cât de gravă este situaţia, spunându-le inclusiv că îl bagă pe patron la puşcărie. Inculpata i-a spus că este vorba de un caz penal”.
Cum se apără inspectoarea ANAF
Pe 22 iunie 2023, Angela Burlacu a fost condamnată definitiv de Curtea de Apel București la 5 ani și 2 luni închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență. În cazul fiului ei, judecătorii au încetat procesul penal pentru că a intervenit prescripția.
În cazul lui Anastasiu și a angajaților acestuia, procurorii au aplicat clauza de nepedepsire pentru că au denunțat faptele de corupție chiar și după 8 ani.
În instanță, inspectoarea ANAF a negat acuzațiile, susținând că de fapt banii și serviciile turistice oferite de compania lui Anastasiu reprezentau un ajutor pentru fiul ei bolnav. Anastasiu a infirmat, declarând în instanță că societățile sale obișnuiau să facă acte de caritate, însă de fiecare dată erau încheiate contracte de sponsorizare, nicidecum de prestări servicii.