Curtea Constituțională a României (CCR) a dispus, joi, renumărarea tuturor voturilor din România și diaspora pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, în urma unei contestații depuse de candidatul Cristian Terheș. Decizia a generat îngrijorări legate de transparența și corectitudinea procesului, mai ales în condițiile unei organizări deficitare.
Proces fără filmare și observatori
Propunerea USR ca renumărarea să fie filmată a fost respinsă, iar reprezentanții partidelor și ONG-urile independente, nu au primit permisiunea de a participa ca observatori. Biroul Electoral Central (BEC) a invocat reglementările actuale pentru a justifica această decizie, dar organizațiile au avertizat că lipsa de transparență pune sub semnul întrebării credibilitatea procesului.
ONG-ul Funky Citizen a transmis că participarea observatorilor este esențială în contextul controverselor:
„Este extrem de important ca procesul să se desfășoare cu transparență maximă, mai ales având în vedere îndoielile deja existente legate de corectitudinea numărării voturilor.”
Sacii desigilați, o sursă de îngrijorare
Renumărarea include și sacii cu buletine de vot desigilați, ceea ce ridică întrebări serioase legate de integritatea acestora. Potrivit experților, aceste situații pot compromite validitatea procesului, sporind suspiciunile legate de posibile fraude electorale, transmite B1TV.
Procesul de renumărare implică un număr restrâns de persoane:
-Un reprezentant al fiecărui partid,
-Angajați ai Autorității Electorale Permanente (AEP),
-Personal auxiliar și angajați ai Prefecturii.
Aceștia trebuie să facă munca a 180.000 de oameni, cât au fost implicați în secțiile de votare. În caz de dificultăți, angajații altor prefecturi vor fi mobilizați pentru a sprijini echipele existente.
Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat că:
„Dacă se constată fraude care schimbă ordinea competitorilor, primul tur va fi anulat și reprogramat. Dacă este doar o eroare de numărare, scrutinul nu va fi anulat, ci se va opera cu noua listă, conform rezultatului corect.”