imagini cu iohannis ciolacu si ciuca pentru prima data impreuna dupa ruperea coalitiei 930927

Forțele ruse continuă agresiunea producând pagube însemnate, inclusiv în proximitatea frontierei cu România, dar țara noastră este o țară sigură, iar cetățenii români beneficiază de garanții de securitate, a declarat vineri, Klaus Iohannis la ceremoniile pentru Ziua Armatei unde a stat alături de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă pentru prima oară după ruperea coaliției. El a subliniat că armata trebuie să beneficieze de o bază financiară solidă, pentru a implementa programele de înzestrare.

Ceremoniile pentru Ziua Armatei au loc în parcul Carol din București.

Președintele Klaus Iohannis a stat între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă în timpul ceremoniei militare. Comunicarea dintre Ciolacu și Ciucă s-a rupt  în cadrul coaliției de guvernare chiar din cauza unui proiect pe care liberalii îl doreau pentru Klaus Iohannis, respectiv ca acesta să poată candida la alegerile parlamentare.

În discursul susținut la evenimentul din parcul Carol, Iohannis a subliniat că „România trebuie să rămână ferm angajată în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în fața agresorului, atât timp cât va fi necesar, împreună cu Aliații din NATO și cu partenerii europeni și internaționali”.

El a spus că „forțele ruse continuă acțiunile de agresiune, făcând victime civile și producând pagube însemnate la nivelul infrastructurii portuare ucrainene, inclusiv în proximitatea frontierei fluviale cu România”, dar a subliniat că „România este astăzi o țară sigură și un pilon de stabilitate în Estul Europei, iar cetățenii români beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istoria noastră”.

Potrivit președintelui, armata trebuie să beneficieze în continuare de o bază financiară solidă, „considerabil peste 2% din PIB”.

Discursul lui Klaus Iohannis:

„Traversăm vremuri dificile, marcate de provocări multiple, care sporesc instabilitatea și impredictibilitatea evoluțiilor de securitate la nivel regional, european și global, context în care puterea militară capătă o și mai mare relevanță, atât ca un mijloc de consolidare și proiectare a forței, cât și ca factor esențial de descurajare și apărare.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat arhitectura de securitate pe continentul european și reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și o provocare la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli, care a asigurat pacea și stabilitatea în lume după cel de-Al Doilea Război Mondial. De aceea, trebuie să rămânem ferm angajați în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în fața agresorului, atât timp cât va fi necesar, împreună cu Aliații din NATO și cu partenerii europeni și internaționali.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *