Înăsprirea restricțiilor nu este o soluție, pentru că nu pot fi respectate regulile sanitare fără spirit civic, a spus ministrul sănătății, Nelu Tătaru, și nu ne putem transforma în „stat polițienesc”.
Miercuri s-a înregistrat un nou record negativ iar asta nu este altceva decât factura pentru nerespectarea regulilor, a spus Nelu Tătaru.
„Nu trebuie să ne transformăm într-un stat polițienesc, e nevoie și de spirit civic” și a anunțat că Ministerul Sănătății va face controale tot mai multe prin spitale și DSP-uri. „Dar rămâne ca și populația civilă să respecte acele reguli. Degeaba facem aceste controale, degeaba se dau acele amenzi, dacă ce urmează este exact la fel. Nu putem să nu respectăm niște reguli și pe urmă tot noi să strigăm că n-avem loc în spital sau de ce se moare. De aceea se moare!” – a spus Nelu Tătaru, la Digi24.
Dacă nu înăsprirea restricțiilor, soluția pentru situația actuală, în opinia ministrului sănătății, este o regândire a sistemului de spitalizare, în funcție de gravitate, simptomatologie, cu o atenție sporită acordată terapiei intensive. „Avem 199 de cazuri intubate din cele 612 de la ATI, dar un caz de terapie intensivă poate decompensa de la o zi la alta și mai avem acele cazuri intermediare, care fac diferența dintre cazul mediu și cazul sever. Reorganizarea acestor terapii intensive va face diferența pentru perioada următoare. Avem cele 1.050 de paturi, dar trebuie să le gestionăm foarte bine, cazurile de terapie intermediară vor fi lângă terapia intensivă, limitând astfel ocuparea numărului de paturi și să avem disponibile chiar și unde avem aglomerat în acest moment”, a spus Nelu Tătaru.
Regândirea sistemului de terapie intensivă se poate face în funcție de necesitatea intubării, a explicat ministrul.
„Avem o dinamică a terapiei intensive și putem reașeza pacienții din ATI în funcție de necesitatea de a fi intubați sau nu. Reevaluăm și conduita, și tratamentul”, a arătat Nelu Tătaru. El a subliniat că terapia intensivă este un tratament suportiv, care substituie anumite funcții de organe până când organismul își revine și își poate relua aceste activități.