Indemnizația de șomaj va crește de la 75% la 100% din valoarea indicatorului social de referință potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat. Pentru ca legea să intre în vigoare, mai este nevoie de votul din Camera Deputaților iar apoi să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Dacă legea va rămâne în această formă și nu va mai suferi modificări, persoanelor aflate în şomaj li s-ar calcula cuantumul indemnizației de şomaj ținând cont de 100% din valoarea indicatorul social de referintă (500 lei), în vigoare la data stabilirii drepturilor acestora și nu de 75% din valoarea ISR, cum se calculează în prezent, arată PsNews.
Ajutorul de șomaj va crește în acest mod cu 125 de lei. De asemenea, potrivit modificării formulate, o persoană angajată cu salariu minim, cu cel putin 20 de ani de vechime, care se află în şomaj, va primi 211 lei în plus la indemnizația de şomaj, adică un total de 711 lei în comparație cu suma de 586 lei calculată după legea din prezent.
Indemnizația de șomaj este calculată luând în considerate valoarea indicatorului social de referinlă (ISR), veniturile persoanei asigurate pentru şomaj şi stagiul de cotizare la sistemul de asigurări de şomaj.
Această indemnizație creşte dacă şomerul a contribuit la sistemul de asigurări de şomaj timp de cel puțin trei ani. Astfel, modul de calcul al cuantumului indemnizațiilor de şomaj este 75% din ISR, în cuantum de 375 lei, la care se adaugă un procent proporțional vechimii în muncă, sumă calculată raportat la salariul mediu brut de pe ultimele 12 luni.