Inflația a explodat în țări din toată lumea, pe fondul crizei coronavirusului și a războiului din Uceraina.Agravată și de criza prețurilor la energie, inflația a devenit o problemă globală și afectează țări din întreaga lume, fie că sunt puternice economic sau nu.

În UE, țările cu o inflație mai mare decât România sunt Polonia, Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania și Estonia.

Datele prezentate marți de Institutul Național de Statistică plasează România la o rată anuală a inflației de 15,1% în luna iunie.

În a doua parte a lunii iunie, țările baltice se confruntau cu cea mai mare inflație din UE. Odată cu începutul războiului din Ucraina, prețurile au explodat în Estonia, Lituania și Letonia, acolo unde guvernele au în vedere pachete de sprijin pentru populație, în special pentru cetățenii cu venituri mici și pentru categoriile vulnerabile, relatează B1TV.

Prețul gazului în Europa a trecut de 1.800 de dolari la 1.000 de metri cubi, o premieră după 9 martie

Germania, cea mai mare economie a UE, s-a hotărât să construiască „adăposturie ale foamei” pentru cei care nu își permit să mai plătească utilitățile. Spațiile de încălzire vor fi organizate în centrele folosite anterior pentru vaccinarea anti-COVID-19.

UE în ansamblul său a avut o rată a inflației de 8,8% în mai, potrivit Economedia.ro. Comparativ cu aprilie, în ritm anual, inflația a scăzut într-un stat membru, dar a crescut în 26.

Polonia, la maximul inflaționist al ultimului sfert de secol

În Polonia, inflația a ajuns în iunie la 15,6%, un maxim în ultimii 25 de ani, arată estimările inițiale de la agenția de stat Statistics Poland. Țara se confrunta încă de anul trecut cu una dintre cele mai mari inflații din UE, însă indicele a accelerat odată cu războiul Rusiei din Ucraina.

Creșterile au fost determinate în principal de prețurile la carburanți (care în iunie au crescut cu 9,4% de la lună la lună, respectiv cu 46,7% de la an la an) și la energie (în creștere cu 3% față de mai, respectiv cu 35,3% față de anul trecut), notează publicația Onet.

SUA și Marea Britanie, la cele mai mari inflații din ultimii 40 de ani

Probleme sunt și în SUA, unde economiștii consultați de Reuters anticipează o inflație anuală de 8,7% pentru iunie. Indicele prețurilor de consum a ajuns în mai la 8,6%, cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani, potrivit AP.

„Este probabil ca inflația să urce și mai sus de țintă în săptămâna care vine, deoarece tarifele la benzină, alimente, gospodării și linii aeriene continuă să crească rapid”, estimează James Knightley, chief international economist la ING Financial Markets, transmite Financial Times.

Tot în iunie, autoritatea britanică de resort anunța că inflația din Regat a ajuns la 9,1% în mai, de asemenea cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii, potrivit The Guardian. Pentru britanici, este o rată fără precedent după februarie 1982, fiind totodată cea mai mare înregistrată la nivelul națiunilor din G7.

Inflația din Turcia bate record după record

În Turcia, inflația anuală bate record după record. Datele oficiale plasau indicatorul la 73,5% în mai, însă el a trecut de 78% în iunie, arată datele prezentate de institutul turc de statistică. Este vorba despre un maxim în ultimul sfert de secol, iar țara se scufundă într-o adevrată criză economică, cu patru din cinci persoane deja concendiate, potrivit Econostrum.

Deși în SUA și în Europa băncile centrale cresc ratele dobânzilor pentru a crește costul banilor și a încetini spirala inflaționistă, președintele turc Recep Tayyip Erdogan insistă în continuare că Turcia „nu are o problemă cu inflația” și menține ratele dobânzilor scăzute, deși măsura încurajează creditul, deci crearea de bani și, prin urmare, inflația.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *