Prețurile de consum au crescut cu 10,3% în iunie față de aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Este o ușoară scădere față de luna mai, când inflația anuală era de 10,64%.
INS, evoluția prețurilor în iunie
Cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat la mărfurile alimentare, care s-au scumpit cu 17,88% în medie. Cele nealimentare au avut o creștere de 4,84%, iar serviciile de 11,5%.
Dintre alimente, cele mai afectate de scumpiri au fost zahărul, cartofii, untul și ouăle. Singurul produs alimentar care s-a ieftinit în iunie a fost uleiul.
„Rata inflaţiei de la începutul anului (iunie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 4,2%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2022 – iunie 2023) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2021 – iunie 2022) este 14,2%”, a precizat INS, potrivit B1TV.
BNR a majorat prognoza de inflație pentru finalul anului
Inflația ridicată este o problemă majoră pentru economia românească, care se confruntă și cu alte provocări, cum ar fi deficitul bugetar, datoria publică sau creșterea costurilor cu energia.
Banca Națională a României (BNR) a recunoscut că inflația va depăși mult ținta sa de 2,5%, plus/minus un punct procentual. Astfel, BNR a revizuit ascendent la 7,1% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și a menținut estimarea de 4,2% pentru sfârșitul lui 2024. BNR a luat și măsuri pentru a limita creșterea prețurilor, cum ar fi majorarea ratei dobânzii de politică monetară și restrângerea lichidității din piața bancară.