Marius Budăi (PSD) nu mai este ministru al Muncii, și-a dat demisia
Marius Budăi (PSD) nu mai este ministru al Muncii, și-a dat demisia

Marius Budăi (PSD) nu mai este ministru al Muncii, după ce a fost implicat în scandalul azilelor groazei din județul Ilfov. El și-a anunțat demisia joi, în urma presiunilor din partea societății civile și a opoziției, care i-au cerut să plece din funcție pentru că nu a făcut nimic pentru a opri ororile din căminele de bătrâni.

Budăi este acuzat că a retras acreditarea Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ), organizația care a semnalat abuzurile din azile, și că a protejat pe Ștefan Godeanu, șeful Asociației „Sf. Gabriel cel Viteaz”, care administrează mai multe spitale ilfovene. De asemenea, în subordinea lui Budăi se află mai multe instituții care ar fi trebuit să controleze și să sancționeze neregulile din azile, dar nu au făcut-o, transmite B1TV.

Presiuni pentru demisia lui Budăi și a Gabrielei Firea

Demisia lui Budăi vine după ce, în ultimele zile, au fost făcute publice mai multe dezvăluiri despre situația dramatică din azilele ilfovene, unde bătrânii și persoanele cu dizabilități sunt maltratați, bătuți, sedați, înfometați sau lăsați să moară.

Jurnaliștii de investigație au arătat că aceste azile sunt conduse de o rețea de interese politice și economice, în care sunt implicați primari PSD, consilieri ai Gabrielei Firea, fost ministru al Familiei, și chiar sora acesteia. Firea este și ea vizată de cereri de demisie pentru legăturile sale cu persoanele responsabile de azile.

Joi, procurorii DNA au făcut percheziții la un azil și la domiciliile unor funcționari din subordinea Ministerului Muncii. Aceștia sunt suspectați că l-ar fi acoperit pe Godeanu și ar fi cerut mutarea bătrânilor „ca marfa dintr-un depozit”.

Budăi nu voia să demisioneze

Marți, ministrul Budăi nu considera că demisia sa ar ajuta cu ceva și spunea că vrea să schimbe lucrurile de acum încolo.

„Cred că nu contează mai mult sau mai puțin demisia mea, contează foarte mult ce o să facem de acum încolo. Cred că societatea civilă trebuie să facă ce trebuie să facă societatea civilă și politică să facă altcineva. Putem pune o grămadă de întrebări: De ce? De ce? De ce? Haideți să facem, să schimbăm lucruri și să preîntâmpinăm aceste întâmplări nefericite”, afirma Budăi.

Însă, Georgiana Pascu, manager de program în cadrul CRJ, i-a adus acuzații extrem de grave ministrului Budăi și i-a cerut demisia.

„E nevoie ca acum conducerea acestui stat și guvern să transmită un mesaj tuturor celor care-și mai permit să închidă, să mute, să abuzeze, să bată, să sedeze să înfometeze oameni cu dizabilități. Iar acest mesaj e dat și prin demiterea conducerii, nu doar ministrului, ci și a secretarilor de stat din cadrul acestui minister. Mai apoi, da, construirea unei societăți care pornește de la drepturile fundamentale ale omului, în care nu ne mai batem joc de oamenii cu dizabilități, de oamenii în vârstă cu dizabilități, și nu-i mai închidem, și nu-i lăsăm să fie marfă, să-i vindem pe loturi”, a declarat Pascu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *