Viitorul șef al NATO, Mark Rutte, analizează deja candidaturile pentru postul de secretar general adjunct al Alianței Actualul ocupant al funcției, Mircea Geoană, este așteptat să se retragă pentru a candida la alegerile prezidențiale din România din noiembrie.
Potrivit Politico, citând oficiali ai alianței nord-atlantice, discuțiile la sediul NATO se concentrează pe două candidate din Europa de Est: Radmila Šekerinska, fost ministru al apărării din Macedonia de Nord, și Mariya Gabriel, fostă vicepremieră a Bulgariei și fost comisar europeană.
Un diplomat NATO de rang înalt din Europa de Vest a declarat că „există un consens general în rândul aliaților că un est-european ar trebui să fie numit ca adjunct al lui Rutte”. Alegerea unei candidate din Balcani ar marca o premieră pentru NATO în regiune.
Šekerinska, în prezent vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni la nivel european, a jucat un rol-cheie în aderarea Macedoniei de Nord la NATO în urmă cu patru ani. Ea a refuzat să comenteze speculațiile privind o posibilă numire.
Gabriel, cealaltă candidată favorită, nu a răspuns solicitării Politico de a comenta. Bulgaria, țara sa de origine, a fost recent în atenția publică din cauza legăturilor strânse ale elitelor sale politice cu Rusia.
Politico notează că ambele țări se confruntă cu probleme de corupție, Bulgaria ocupând locul 67, iar Macedonia de Nord locul 76 în Indicele de Percepție a Corupției al Transparency International.
Deși aceste două candidate sunt considerate favorite, și alți candidați sunt luați în considerare. Fostul prim-ministru al Letoniei, Krišjānis Kariņš, și-a exprimat interesul, iar Polonia și Turcia ar putea propune proprii candidați.
Importanța rolului de secretar general adjunct al NATO a crescut semnificativ în ultimul deceniu, titularul funcției fiind chemat să înlocuiască șeful Alianței și să prezideze reuniunile importante ale organizației.