Inteligenta artificială
Inteligenta artificială

Inteligența artificială va deveni tot mai prezentă în companii, iar în unele domenii, agenții IA vor putea înlocui angajații umani. Sorin Mititelu, vicepreședintele sectorului de Asigurări-Reasigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat că inteligența artificială poate face recomandări mult mai precise și mai corecte în anumite activități, în special în sectorul asigurărilor.

Inteligența artificială, un instrument puternic în sectorul asigurărilor

Mititelu a oferit un exemplu concret despre utilitatea IA: „Dacă încercați să aflați ce aveți de făcut pentru avizarea unui dosar de daună, folosiți ChatGPT. În 30 de secunde aveți toate informațiile necesare. (…) N-aș vrea să șochez, dar eu cred că în viitorul apropiat cei mai buni agenți de asigurări pentru clienții persoane fizice vor fi agenții IA. De ce? Pentru că sunt produse standardizate, simple, nu cu foarte multe date și, prin urmare, pot face recomandări mult mai precise și mai corecte.”

Vicepreședintele ASF a subliniat că agenții umani ar trebui să folosească inteligența artificială ca un instrument care să le îmbunătățească activitatea, altfel vor avea un „concurent redutabil”.

ASF dezvoltă un sistem bazat pe AI

În cadrul conferinței „Quo Vadis 2025!”, Sorin Mititelu a anunțat că ASF lucrează la un proiect care va încorpora inteligența artificială într-un viitor sistem de gestiune a activității instituției, arată B1TV. „Avem un proiect pentru care au fost depuse documentele necesare în a accesa fondurile pentru achiziția și dezvoltarea unui sistem integrat, proiect realizat prin intermediul Autorității pentru Digitalizarea României”, a explicat acesta.

El a recunoscut că implementarea acestor tehnologii vine cu provocări, în special în ceea ce privește finanțarea și expertiza necesară pentru alegerea celor mai bune soluții.

Domenii în care IA va prelua din sarcinile umane

Inteligența artificială poate fi utilizată într-o gamă largă de activități, de la asistență și customer service, la vânzări, subscrierea polițelor de asigurare, deschiderea și evaluarea dosarelor de daune, precum și stabilirea prețurilor. „Aceste instrumente pot opera semi-autonom, ca agenți. E ca și când ai avea o altă entitate în fața ta, cu care interacționezi și cu care ai de rezolvat o serie de probleme”, a explicat Mititelu.

El a subliniat că utilizarea inteligenței artificiale va aduce beneficii atât pentru clienți, cât și pentru companiile de asigurări și autoritățile de reglementare: „Putem avea informații mai bune, reacție mai rapidă și, în final, decizii mai bune.

În concluzie, Mititelu a afirmat că „inteligența artificială este necesară și cu siguranță o vom vedea din ce în ce mai prezentă în companii, la noi – „și în ceea ce folosește orice angajat al acestor companii și chiar clienții.”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *