Programul guvernamental prin care mamele aflate în situații de vulnerabilitate primesc ajutor financiar pentru îngrijirea nou-născuților a fost reluat, odată cu intrarea în vigoare a actului normativ care actualizează cadrul legal.

Conform OUG nr. 34/2024, mamele de nou-născuți care se confruntă cu situații de vulnerabilitate vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de 2.000 de lei, sumă care va fi acordată prin intermediul unor tichete sociale emise pe suport electronic. Programul a fost actualizat recent prin OUG nr. 28/2025.

Această măsură se încadrează în Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, având finanțare prin Fondul Social European Plus și Fondul European de Dezvoltare Regională, program aprobat de Comisia Europeană în decembrie 2022. Sprijinul va fi acordat pe întreaga perioadă 2024-2027 mamelor care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, transmite B1TV.

Potrivit noilor reglementări adoptate prin OUG nr. 28/2025, cuplurile mamă-nou-născut vor beneficia nu doar de tichetul social, ci și de acces la sesiuni de informare privind igiena, consiliere pentru alăptare și îngrijirea nou-născutului, precum și la servicii medicale și sociale.

Tichetul social în valoare de 2.000 de lei se acordă într-o singură tranșă pentru fiecare nou-născut, cu condiția ca mama să îndeplinească criteriile de eligibilitate, iar copilul să se fi născut cu maximum trei luni înainte de solicitare. Verificarea îndeplinirii criteriului legat de vârsta copilului va fi realizată de către primării.

Începând din acest an, tichetul social pentru nou-născut va putea fi utilizat timp de șase luni de la data alimentării cardului, modificând astfel prevederea anterioară care stabilea termenul de la data emiterii. Suma poate fi folosită pentru achiziționarea produselor necesare îngrijirii copilului, precum scutece, produse de igienă, articole de îmbrăcăminte pentru nou-născut, dar și pentru articole medicale și sanitare destinate mamei și copilului.

Cine beneficiază de ajutor

Categoriile de mame care au dreptul la acest ajutor social includ:

– Mamele care beneficiază de venitul minim de incluziune

– Mamele cu dizabilități

– Mamele aflate temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice sau în alte situații de vulnerabilitate identificate prin anchetă socială)

– Mamele fără acte de identitate

– Mamele minore

– Mamele refugiate din zone de conflict, chiar dacă nu dețin cetățenie română

Constantinescu Gabriel

Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții....

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *