Mamele cu dificultăți vor primi un ajutor de 2.000 de lei de la guvern
Mamele cu dificultăți vor primi un ajutor de 2.000 de lei de la guvern

Mamele cu dificultăți vor primi un ajutor de 2.000 de lei de la Guvern. Banii se vor aplica și femeilor care urmează să aducă pe lume un copil, dar și celor din Ucraina care s-au stabilit în România.

Vor fi acordate unele vouchere pentru mamele cu venituri modeste sau fără venituri, precum și cele expuse unor riscuri sociale, inclusiv victimele violenței domestice sau minorele. Toate aceste categorii de persoane vor primi sprijin material pentru nou-născuți în valoare de 2.000 de lei, transmite B1TV.

Programul social implementat în 2023 include o serie de tichete speciale, care vor putea fi utilizate pentru achiziționarea articolelor necesare pentru îngrijirea nou-născuților. Aceste tichete nu pot fi convertite în bani.

Prin intermediul unei ordonanțe de urgență, femeile care vor deveni mame în acest an pot primi vouchere-trusou în valoare de 2.000 de lei. Actul normativ stabilește și cine sunt beneficiarii acestor fonduri, printre care se numără mamele cu venituri reduse sau cele aflate în situații de risc, victime ale violenței domestice sau minore, printre altele.

Suma respectivă poate fi cheltuită exclusiv pentru achiziționarea articolelor necesare pentru trusoul bebelușului, cum ar fi haine, cărucior, pat, scutece și biberoane.

Condiții pentru primirea unui nou ajutor de la stat

Pentru a beneficia de vouchere-trusou de 2.000 de lei, destinatarele trebuie să facă parte din una dintre categoriile stabilite prin lege, respectiv mamele care:

-au un venit minim garantat, stabilit, ce poate fi dovedit prin intermediul unei dispoziții scrise de către primar;

– fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei;

au dizabilități;

-se află în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință etc.);

-mamele minore;

-femeile care provin din Ucraina și s-au stabilit în România, ca urmare a situației conflictuale.

Ajutoarele nu pot fi convertite în bani

Listele cu persoanele care vor beneficia de aceste ajutoare vor fi întocmite de autorităţile administraţiei publice locale, prin Serviciile Publice de Asistenţă Socială, centralizate de către prefecturi, transmise Ministerului Afacerilor Interne şi, ulterior, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care este coordonatorul la nivel naţional al acestui program”, se arată într-un comunicat.

Tichetele sociale pentru nou-născuți emise sub formă de ajutoare nu vor putea fi preschimbate în numerar, ci vor putea fi folosite doar în magazinele care comercializează produse pentru îngrijirea nou-născuților.

Este vorba despre produse specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii acestuia (scutece, produse pentru toaletă, articole de vestimentație, articole sanitare și medicale pentru mamă și pentru cel mic).

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *