Noul comisar pentru Apărare ar urma să-și înceapă activitatea în cadrul următoarei Comisii Europene

Șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că va înființa portofoliul pentru Apărare dacă va câștiga un al doilea mandat la conducerea executivului comunitar, după alegerile de duminică.

În contextul în care invazia Rusiei în Ucraina și nevoia de reînarmare a UE domină agenda politică și electorală la nivel continental, noul comisar pentru Apărare ar trebui să reprezinte unul dintre cele mai importante posturi de la Bruxelles.

Ideea înființării acestei demnități a stârnit un anumit entuziasm și a generat speculații că postul i-ar putea reveni ministrului polonez de externe, Radoslaw Sikorski, relatează Politico.

Alte nume vehiculate în cercurile diplomatice sunt cel al șefei guvernului estonian, Kaja Kallas, din partea Alianței Liberalilor, și cel al președintelui român Klaus Iohannis, din partea Partidului Popular European (PPE).

Pe de altă parte, Iohannis și-a oficializat intenția de a candida pentru postul de secretar general NATO.

Însă SUA și majoritatea aliaților îl sprijină pe premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, ceea ce face ca șansele președintelui român la șefia politică a NATO să scadă dramatic.

Politico: Dacă va fi creat, noul post de comisar pentru Apărare va fi unul fără mare putere decizională și financiară

Odată creat în noua formulă a Comisiei Europene, postul de comisar pentru Apărare s-ar putea dovedi unul mai degrabă simbolic, fără un buget și o putere decizională semnificative.

Mai multe aspecte converg către un astfel de scenariu, scrie Politico.

Membrii Uniunii își păstrează prerogativa decizională în ceea ce privește armatele naționale. Însuși ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că ideea unui comisar european pentru apărare are sens atâta timp cât accentul se pune pe „coordonarea industrială între membri”.

„Coordonator industrial” este, într-adevăr, o nouă specificație foarte probabilă a postului, comentează sursa citată: ar fi vorba, de fapt, despre un comisar de planificare economică. Acesta ar putea încerca să identifice „zone eficiente” în producția de armament și în infrastructura militară din cele 27 de state membre și ar putea, de asemenea, să joace un rol în gestionarea programelor spațiale civile ale blocului comunitar.

„Nu cred că este greșit să facem o comparație cu ceea ce tocmai a făcut Rusia: și-a schimbat ministrul Apărării cu un economist”, a declarat ministrul finlandez de Externe, Elina Valtonen. Fost bancher de investiții, Valtonen a replicat cu un „nu dau nume”, atunci când a fost întrebată dacă ar fi ea însăși interesată de acest post.

Diferența față de numirea lui Andrei Belousov la ministerul rus al Apărării este că noul comisar european nu ar avea aceeași influență asupra bugetelor militare, și nici capacitatea de a adapta producția de armament direct la nevoile strategice ale blocului, punctează Politico.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *