Ion Iliescu, la moartea lui Nicolae Manolescu: „Numele său va trăi cât va trăi şi literatura română”
Ion Iliescu, la moartea lui Nicolae Manolescu: „Numele său va trăi cât va trăi şi literatura română”

Criticul literar Nicolae Manolescu a murit sâmbătă, la vârsta de 84 de ani, iar fostul preşedinte al României Ion Iliescu a transmis într-un mesaj pe blogul personal că numele său va trăi „cât va trăi şi literatura română”.

Mesajul transmis de Ion Iliescu la moartea criticului literar Nicolae Manolescu:

Am aflat cu enormă tristeţe că s-a stins din viaţă profesorul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.

În peste 60 de ani de când ne cunoaştem, ne-au apropiat multe, ne-au despărţit puţine lucruri. Timpul lung a fost acela al solidarităţii şi al prieteniei. I-am urmărit ascensiunea încă de la debutul său în revista ‘Contemporanul’ şi mai apoi în ‘România Literară’, ambele conduse de cel care i-a dat cronica literară, la 22 de ani şi l-a protejat în vremuri grele, George Ivaşcu. În volumul său memorialistic ‘Viaţă şi cărţi. Amintirile unui cititor de cursă lungă’, Nicolae Manolescu rememorează episodul în care, împreună cu Ivaşcu şi academicianul Andrei Oţetea, am ‘complotat’ astfel încât studentul eminent Nicolae Apolzan să fie reînmatriculat după ce fusese exmatriculat din motive politice, de ‘dosar’, cum se spunea atunci, şi să îşi continue studiile strălucite. Astăzi, 65 de ani mai târziu, sunt convins că zeci de promoţii de studenţi ai Facultăţii de Litere îi vor păstra o vie amintire”, a scris Ion Iliescu pe blogul său.

Nicolae Manolescu a murit sâmbătă, 23 martie, la 84 de ani
Nicolae Manolescu a murit sâmbătă, 23 martie, la 84 de ani

Fostul președinte al României a adăugat că Nicolae Manolescu este „reprezentant strălucit” al celei mai bune generaţii literare de după război, generaţia ’60, şi lasă în urma sa zeci de cărţi de istorie şi critică literară şi mii de articole.

„‘Istoria critică a literaturii române’ e dintre acele tomuri de care orice literatură a lumii ar fi mândră. Şi-a dat doctoratul cu o teză despre Maiorescu, ‘Contradicţia lui Maiorescu’ şi l-a continuat la catedră şi în stil pe G. Călinescu. După Revoluţie, a făcut şi politică şi a fost senator din partea Partidului Alianţei Civice. Ca preşedinte al PAC, a semnat Declaraţia de la Snagov, demers pe care l-am iniţiat şi care a consfinţit parcursul european al ţării noastre. A fost o vreme ambasadorul României la UNESCO şi îmi amintesc că de fiecare dată când mergeam la Paris ne întâlneam şi depănam amintiri despre plimbările noastre de la Neptun, la malul mării şi la marginea Istoriei. România pierde pe unul din ultimii săi mari intelectuali publici. Spirit polemic şi analitic, plin de umor, lucid, un apărător sclipitor al limbii şi literaturii române, şi-a pus întreaga viaţă sub genericul ‘Profesiunea mea, Cultura’. Transmit familiei îndoliate, prietenilor săi, Uniunii Scriitorilor din Romania, redacţiei revistei ‘România Literară’, pe care a condus-o după Revoluţie, condoleanţele mele. Numele profesorului academician Nicolae Manolescu va trăi cât va trăi şi literatura română. Drum bun, Nicky!”, a mai scris Iliescu.

Criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu a murit sâmbătă, la vârsta de 84 de ani. Nicolae Manolescu fusese internat vineri la Spitalul Elias din Capitală, în urma unui stop cardiac. Starea lui de sănătate a început să se înrăutățească după ce suferise o fractură de șold ca urmare a unei căzături la o lansare de carte. Manolescu avea de mult probleme cardiace și diabet.

Fostul președinte al României Ion Iliescu a ajuns și el la 94 de ani, iar vârsta l-a determinat să se retragă de mai mult timp din viața publică.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *