Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, vrea să devină mitropolit

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a adresat o scrisoare conducerii Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în care cere ca arhiepiscopia pe care o conduce să fie ridicată la rang de mitropolie. Acest lucru ar implica și ridicarea sa la rangul de mitropolit. Scrisoarea a fost transmisă BOR, cu solicitarea de a avea acest subiect pe ordinea de zi a viitorului sinod al BOR.

În 2021, ÎPS Teodosie a cerut același lucru, dar solicitarea sa a fost respinsă de Patriarhul Daniel printr-o scrisoare dură, iar subiectul nu a ajuns pe ordinea de zi. De data aceasta, există posibilitatea ca cererea să fie luată în considerare la sinod, unde deciziile se iau prin majoritate, transmite B1TV.

În scrisoarea din 2021, Patriarhul Daniel i-a reproșat lui ÎPS Teodosie că dorea să obțină ridicarea în grad a arhiepiscopiei sale fără a îndeplini toate condițiile necesare, acuzându-l că acesta avea o „ambiție personală.” În plus, Patriarhul Daniel a acuzat Arhiepiscopia Tomisului de încălcarea normelor și recomandărilor Bisericii, inclusiv hirotonia unor teologi din alte eparhii, admiterea la doctorat a candidaților cu note sub 8,5 și primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhilor eparhiilor respective.

Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”.

ÎPS Teodosie a fost implicat în mai multe controverse și scandaluri de-a lungul timpului, iar cererea sa de a fi ridicat la rang de mitropolit poate stârni noi discuții și dezbateri în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *