Israelul depune eforturi pentru a contracara efectele politice ale posibilei învinuiri a lui Benjamin Netanyahu pentru crime de război, după ce Franța, Belgia și Slovenia au anunțat că susțin cererea procurorului șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, de a emite mandate de arestare pentru lideri israelieni și Hamas, inclusiv premierul Benjamin Netanyahu.

Această mișcare adâncește izolarea globală a Israelului într-un moment de critici tot mai aprinse din partea aliaților apropiați cu privire la conflictul din Fâșia Gaza.

Cele trei țări ale Uniunii Europene „susțin decizia procurorului Curții Penale Internaționale Karim Khan, care i-a acuzat pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul său apărării Yoav Gallant și trei lideri Hamas – Yahya Sinwar, Mohammed Deif și Ismail Haniyeh de crime împotriva umanității în Fâșia Gaza și Israel”, potrivit AP, preluat de B1TV.

Deși nicio arestare iminentă nu este prevăzută în acest moment, sprijinul din partea Franței, Belgiei și Sloveniei „dezvăluie diviziuni în abordarea Occidentului față de Israel”.

„Israelul are în continuare sprijinul principalului său aliat, Statele Unite, precum și al altor țări occidentale care s-au pronunțat împotriva deciziei”, menționează sursa citată.

Totuși, dacă mandatele vor fi emise în cele din urmă, „acestea ar putea complica călătoriile internaționale pentru Netanyahu și Gallant, chiar dacă aceștia nu se confruntă cu niciun risc imediat de urmărire penală, deoarece Israelul însuși nu este membru al curții”.

Franța a subliniat că „sprijină Curtea Penală Internațională, independența acesteia și lupta împotriva impunității în toate situațiile”, avertizând de „imperativul respectării stricte a dreptului internațional umanitar și în special asupra caracterului inacceptabil al pierderilor civile din Fâșia Gaza și a accesului umanitar insuficient”.

Un complet format din trei judecători, condus de magistratul român Iulia Motoc va decide dacă mandatele vor fi emise, în cele din urmă, decizie ce ar putea fi luată în aproximativ două luni.

Experții avertizează că „orice mandat ar putea complica relațiile dintre Israel și chiar aliații care au condamnat mișcarea”, în timp ce țările membre CPI „ar fi obligate să-l aresteze pe Netanyahu sau Gallant dacă le vizitează”, potrivit lui Yuval Kaplinsky, fost oficial în Ministerul Justiției israelian.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *