Unirea României cu Republica Moldova nu este dorită de mulți români
Unirea României cu Republica Moldova nu este dorită de mulți români

Unirea României cu Republica Moldova nu este dorită de jumătate dintre români, relevă un sondaj Avangarde. Procentul nehotărâților este, de aemenea, mare, astfel că cei care doresc refacerea României Mari, în condițiile geo-politice actuale, ajunge să fie destul de redus.

Jumătate dintre români consideră ca e o idee greșită unirea României cu Republica Moldova. Potrivit unui sondaj Avangarde, 54% dintre români nu sunt de acord ca România să se unească cu Republica Moldova în viitor, transmite B1TV.

Conform aceluiași sondaj, aproape 40% dintre cei care au răspuns au o părere bună despre președinta Maia Sandu, însă 76% dintre ei consideră că o candidatură a acesteia la președinția României nu ar fi o idee bună ( după informațiile despre o posibilă candidatură a acesteia, pe care chiar ea le-a negat, n.r. ).

De asemenea, 57% dintre cei intervievați spun că percep neutru Republica Moldova, 31% mai degrabă pozitiv, 9% mai degrabă negativ și 3% nu știu sau nu răspund.

Peste jumătate dintre românii care au răspuns sondajului sunt de părere că în cazul unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova România nu ar trebui să ajute cu trupe Chișinăul. În schimb, 48% consideră că Chișinăul ar trebui ajutat cu tehnică militară, iar 35% cred că nu ar trebui acordat un astfel de ajutor.

Dacă mâine s-ar organiza un referendum pentru unirea cu Republica Moldova, 50% dintre români ar vota „împotrivă”, 31% „pentru”, 13% nu sunt hotărâți, iar 6% nu răspund.

Legat de o acceptare „de urgență” a Republicii Moldova în NATO, 40% consideră că nu ar trebui să se întâmple asta, 31% răspund cu „da”, iar 29% nu pot aprecia sau nu răspund. În schimb, 41% dintre cei intervievați cred că Republica Moldova ar trebui să fie acceptată de urgență în UE, 39% răspund cu „nu”, iar 29% nu pot aprecia/nu răspund.

Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 26 – 29 aprilie, pe un eșantion de 850 de subiecți, prin metoda interviului telefonic, având o marjă de eroare de 3,4%.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *