Vicepremierul Kelemen Hunor a precizat miercuri seara, la B1 TV, că România va fi unul dintre statele care vor primi refugiaţi în cazul unor atacuri terestre în Ucraina. „Dacă este război în vecinătatea noastră, şi umanitatea şi regulile internaţionale spun că trebuie să primeşti refugiaţi de război”, susține liderul UDMR.
„În primul rând, este inacceptabil ce face Moscova şi este lipsit de responsabilitate. Noi trebuie să înţelegem ce se întâmplă şi de ce e întâmplă, trebuie să vedem exact comportamentul, atitudinea Rusiei, nu de azi, nu de ieri, ci de 500 de ani şi. De la Ivan al III-lea, politica externă a Rusiei este politica expansiunii teritoriale şi nu s-a schimbat nimic. Au fost perioade mai blânde, mai liniştite. Este inacceptabil, după al Doilea Război Mondial, să nu ţii cont de tratatele internaţionale. (…) Rusia face un joc cel puţin dublu, dacă nu triplu: vrea să devină iarăşi un jucător global. A reuşit”, spune Kelemen Hunor la B1 TV.
„Dar în acelaşi timp a făcut şi un lucru interesant şi important: a solidarizat Occidentul şi este foarte bine acest lucru. Trebuie să ne pregătim să primim refugiaţi. Dacă este război în vecinătatea noastră, şi umanitatea şi regulile internaţionale spun că trebuie să primeşti refugiaţi de război. Şi dacă va fi un atac terestru şi mai ales dacă va fi un atac din două direcţii – nu ştim dacă se va întâmpla sau nu, eu în continuare sper că nu se va întâmpla – un atac terestru masiv şi din Belarus şi dinspre Rusia, atunci lucrurile se vor complica”, a declarat Kelemen Hunor, la B1 TV.
Vicepremierul Kelemen Hunor a amintit că România a primit refugiați și din Siria, însă într-un număr mult mai mic și atunci „era o altă poveste”.
„În acest moment vorbim despre un război într-o ţară vecină cu România, cu cea mai lungă graniţă. Lucrurile trebuie discutate în contextul politic, economic, social. Dacă se creează un efect de pâlnie, în primul rând vor veni românii din Ucraina spre noi.(…) Dacă va exista o astfel de necesitate atunci oamenii trebuie cazaţi, trebuie să dai masă, căldură, să ai grijă de refugiaţii de război, există posibilitatea de a face tabere cu construcţii modulare uşoare, există pensiuni. Aici este vorba mai ales despre zonele de lângă graniţă”, a explicat liderul UDMR, Kelemen Hunor.