Klaus Iohannis, președintele României, a fost nominalizat de Euronews Italia printre potențialii înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la președinția Comisiei Europene. Acest lucru se datorează în parte scandalului legat de numirea lui Markus Pieper și a ezitărilor referitoare la situația din Orientul Mijlociu, care au pus sub semnul întrebării continuitatea politicilor germane.

Iohannis este descris de Euronews Italia ca „strategul” și este considerat un posibil candidat dintr-o țară estică și din Partidul Popular European (PPE). Cu toate acestea, șansele sale de a obține această poziție depind de rezultatele cursei pentru postul de Secretar General al NATO, pe care îl concurează, și de susținerea sa din partea PPE în Parlament.

Dacă Michel (președintele Consiliului European, n.r.) a greșit, iar Europa ar opta pentru încă o Comisie «geopolitică»? În acest caz, numele președintelui român ar putea să apară ca un iepure din joben.

Iohannis candidează și pentru postul de Secretar General al NATO, cu toate că prim-ministrul olandez Mark Rutte pare să aibă avans. Deja ar avea, prin urmare, o viziune clară pentru apărarea Europei și ar putea fi reciclat pentru următoarea Comisie.

Pro: candidat dintr-o țară estică și din PPE.

Contra: Depinde de deznodământul cursei din NATO.

Probabilitate: Este relativ bine văzut în Consiliul European, dar are nevoie de o majoritate PPE în Parlament”, spun analiștii de la Euronews Italia, citați de B1TV.

Principalele atuuri ale Ursulei von der Leyen erau continuitatea și lipsa contracandidaților eficienți. Cu toate acestea, începând să circule nume alternative la Bruxelles, chiar dacă momentan nu există alte persoane înscrise formal în cursa pentru șefia Comisiei Europene.

Celelalte nume de pe lista Euronews Italia sunt Mario Draghi, Kristalina Georgieva, Andrej Plenkovic, Roberta Metsola, Kyriakos Mitsotakis și Christine Lagarde.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *