Camera Deputaților a adoptat luni, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede înființarea Registrului Electronic al Persoanelor cu Interdicție de Acces în Palatul Parlamentului. Concret, după intrarea în vigoare a legii, în acest registru vor fi introduse persoanele care au manifestat un comportament agresiv atât în interiorul, cât și în curtea instituției.
Mai mult, persoana în cauză va primi și o interdicție de a intra în incinta instituției.
„Persoana care a manifestat un comportament agresiv fizic și verbal, utilizând cuvinte jignitoare, injurii, invective în curtea sau în interiorul Palatului Parlamentului sau care prin acțiunile sale distruge bunuri aflate în patrimoniul Parlamentului, primește interdicția de a avea acces în incinta Palatului Parlamentului pentru o perioadă cuprinsă între o lună – 24 luni”, este una dintre prevederi.
Interdicția în cauză va fi aplicată de Biroul Permanent al Camerei Deputaților, Biroul Permanent al Senatului sau de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
„Pentru punerea în aplicare a interdicțiilor înscrise în Registru au acces la conținutul acestuia toate structurile specializate de securitate cu competență în asigurarea securității Palatului Parlamentului.
Pentru aplicarea unitară a interdicției, administratorul care a înscris o interdicție în Registru are obligația să o comunice de îndată celorlalți administratori”, se mai arată în proiect.
Proiectul, respins la Senat
Varianta inițială a inițiativei mai prevedea și faptul că încălcarea interdicției reprezintă infracțiunea de ultraj, însă acest punct a fost eliminat în Comisia juridică.
Proiectul a fost depus de Ciprian Șerban (PSD), Csoma Botond (UDMR), Popa Ștefan Ovidiu (PSD), Gabriel Andronache (PNL) și Ovidiu Ganț (grupul minorităților naționale). La Senat a fost respins, însă Camera Deputaților, în calitate de for decizional, l-a adoptat cu 189 de voturi pentru, 77 contra și zero abțineri.
În acest moment, proiectul a fost depus la secretarul general al Camerei Deputaților, pentru exercitarea dreptului de sesizarea asupra constituționalității legii. Dacă nu va fi contestat la Curtea Constituțională a României, proiectul merge la președintele României pentru promulgare.