Legea privind desființarea pensiilor speciale a fost votată de Senat
Legea privind desființarea pensiilor speciale a fost votată de Senat

Legea privind desființarea pensiilor speciale a fost votată de Senat și urmează să fie trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Au fost înregistrate 91 de voturi „pentru”, 19 „împotrivă” și o abținere.

USR a comunicat că a votat împotriva proiectului de lege deoarece consideră că acesta nu face altceva decât să „salveze pensiile speciale”. Potrivit Uniunii Salvați România, nicio pensie specială nu este eliminată și cheltuielile statului cu aceste privilegii nu sunt reduse, transmite B1TV.

Oana Țoiu, reprezentanta USR, a declarat în plenul Senatului că grupul său a votat împotriva legii deoarece aceasta nu îndeplinește obiectivele propuse. Ea a menționat că nu s-a eliminat nicio pensie specială, nu s-a trecut nicio pensie specială pe baza contributivității, nu s-a realizat nicio reformă reală în sistemul de pensii, nu s-a asigurat echitatea generală cerută de români și nu s-au redus aproape deloc cheltuielile cu pensiile speciale, în ciuda cerințelor stabilite de PNRR și Comisia Europeană.

Grupul USR a votat asumat împotriva acestei legi (…) fiindcă de fapt nu faceți decât să salvați pensiile speciale. Nu putem aproba prin votul nostru o lege care ar fi trebuit să se numească legea de salvare a pensiilor speciale. De ce? Unu, pentru că nu ați tăiat nicio pensie specială. Doi, nu treceți nicio pensie specială pe contributivitate. Trei, nu ați făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii și nu asigurați echitatea generală, cum v-o cer românii. Patru, nu ați redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale, adică fix ce ne-am asumat prin PNRR și ne cere Comisia Europeană. Cinci, nu ați respectat jalonul”, a declarat Oana Țoiu în plenul Senatului

Pe Facebook, Oana Țoiu a subliniat că parlamentarii Puterii au introdus excepții la interdicția cumulului pensiei cu salariul pentru angajații BNR, ANRE, ANCOM și Academia Română. Aceasta a menționat că, în timp ce unele categorii de persoane, precum infirmierele de la grădinițe, trebuie să aleagă între pensie și salariu, unii specialiști, cum ar fi cei din Academia Română, vor putea beneficia de pensie uriașă și salariu la stat. Oana Țoiu a subliniat necesitatea unor reguli corecte, în care toți să fie supuși acelorași norme, fără privilegii pentru o anumită categorie de persoane.

Ce înseamnă asta?

Că dacă o doamnă îngrijitoare de la grădiniță de exemplu va vrea să continue să îngrijească copiii mici și la pensie va trebui să aleagă între pensia de aproximativ 1300 de RON și salariul de 1900 de RON net și va putea primi doar una din cele două surse de venit DAR Ciucă va putea păstra pensia specială și salariul, Academia Română nu va avea nici o problemă și tocmai au băgat acum excepții și pentru BNR, ANRE, ANCOM, locurile unde salarii de 11.000 de euro lunar se cumulează cu pensii adesea speciale. Și ei au obținut astăzi cu câteva telefoane excepție specială pentru speciali.

Avem nevoie de reguli, dar de unele corecte unde nu există unii cărora li se aplică și o clasă de speciali în afara regulilor chiar prin lege” a postat reprezentanta USR.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *