Proiectul de lege pentru modificarea Legii spațiilor verzi a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Camerei Deputaților, dezbaterea acestuia fiind amânată pentru sesiunea care va începe la toamnă. Primarul General Nicușor Dan, dar și mai multe ONG-uri au protestat față de modificările aduse prin amendamente în comisii, care ar permite construirea de imobile pe spațiile verzi proprietate privată. Dezbaterea subiectului a continuat joi, la Digi24, unde Nicușor Dan și-a menținut argumentele, în vreme ce un consilier general PSD, Rareș Hopincă, a venit cu contraargumentul că proprietarul unui teren are dreptul prin Constituție să construiască pe el. Primarul Nicușor Dan a spus că nu se poate construi orice pe un teren și că trebuie respectat regulamentul de urbanism al localității.
Nicușor Dan afirmă că proprietarii au cumpărat cu bună-știință spații verzi cu gândul să construiască pe ele și acum fac presiuni la nivelul primăriei sau parlamentului pentru a-și atinge scopul.
„Principala îngrijorare este legată de spațiile verzi private. În București avem 400-600 de hectare de spații verzi proprietate privată. Niște oameni au cumpărat spații verzi, sperând că la un moment dat, fie prin artificii la nivelul primăriei, fie – cum vedem acum – la nivel parlamentar, aceste spații verzi vor deveni construibile. Ei pun presiune ca să-și valorifice ca și construcție spațiile verzi pe care le au. În forma în care a fost votat amendamentul în comisia de mediu, pe noi, ca autoritate locală, ne dă alternativa fie ca acel spațiu verde să-l declarăm spațiu verde și să-l expropriem, fie să declarăm că nu e spațiu verde și atunci devine construibil. Dar nu vor fi bani să răscumpărăm toate acele proprietăți pe care proprietarii le-au cumpărat cu bună știință că sunt spații verzi – asta e principala problemă în legea spațiilor verzi urbane”, a declarat Nicușor Dan joi, la Digi24.
Consilier PSD: Proprietatea privată este garantată de Constituție În replică, consilierul general Rareș Hopincă (PSD), a afirmat că proprietarii de terenuri au dreptul prin Constituție să dispună cum vor de proprietatea lor și susține că unii au câștigat inclusiv în instanță.