Un lider al grupului de extremă dreapta Proud Boys condamnat la 17 ani
Un lider al grupului de extremă dreapta Proud Boys condamnat la 17 ani

Un lider al grupului de extremă dreapta Proud Boys a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru implicarea sa în asaltul asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie 2021. Aceasta reprezintă una dintre cele mai lungi pedepse date până acum pentru un inculpat legat de acest incident.

Joe Biggs, un membru important al Proud Boys, a fost găsit vinovat de conspirație sedițioasă pentru încercarea de a împiedica cu forța transferul pașnic al puterii de la fostul președinte Donald Trump la președintele Joe Biden, după alegerile din 2020. Sentința de 17 ani de închisoare este considerată una dintre cele mai grele pedepse date în legătură cu atacul de la Capitoliu.

Judecătorul districtual Timothy Kelly a subliniat gravitatea atacului asupra Capitoliului, menționând că acesta a rupt tradiția de transfer pașnic al puterii în Statele Unite. Cu toate acestea, el a ales să dea o pedeapsă mai mică decât ceruseră procurorii, pentru a evita disproporționalități mari în pedepsele celor condamnați în legătură cu acest incident, transmite B1TV.

Liderul și fondatorul Oath Keeper, Stewart Rhodes, a primit cea mai lungă pedeapsă, de 18 ani de închisoare, în cadrul acestui dosar. Este a doua cea mai lungă pedeapsă dată în acest caz.

Într-un apel pasionat adresat judecătorului, Joe Biggs a cerut o șansă de a-și lua fiica de la școală și a spus că înțelege că trebuie să fie pedepsit pentru acțiunile sale, dar că nu este un terorist. El a vorbit despre cum a fost influențat de mulțime și de curiozitatea sa în ziua asaltului.

Știu că trebuie să fiu pedepsit și înțeleg”, dar a adăugat „te rog, dă-mi șansa, te implor, să-mi iau fiica de la școală.”

Știu că am greșit în ziua aceea, dar nu sunt un terorist”, a spus el printre lacrimi. Biggs a spus că a fost „sedus” de mulțime și „a mers înainte.

„Am vrut să văd ce se va întâmpla”, a spus el. „Curiozitatea mea a luat tot ce e mai bun din mine și va trebui să trăiesc cu asta pentru tot restul vieții.”

În timpul procesului, procurorii au prezentat dovezi că Joe Biggs și alți trei inculpați au conspirat și au încurajat violența în perioada premergătoare asaltului de la Capitoliu. Deși unii s-au retras când a izbucnit revolta, alții au atacat poliția și au foțat intrarea în Capitoliu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *