Lucian Bode a primit a doua lovitură în scandalul de plagiat. A pierdut procesul cu Universitatea „Babeș-Bolyai”, în dosarul în care a cerut suspendarea deciziei din luna ianuarie prin care UBB a certificat că teza sa este plagiată, așa cum a descoperit jurnalista Emilia Șercan.
În plus, pe 12 mai, Curtea de Apel București se va pronunța pe cererea de suspendare a autosesizării Consiliului Național de Etică aflat în subordinea Ministerului Cercetării. La termenele anterioare, Consiliul Național de Etică nu a fost reprezentat juridic în acest dosar pentru că Ministerul Cercetării, condus de colegul lui dr. Bode, Sebastian Burduja, nu i-a semnat juristului instituției delegație de reprezentare în instanță, afirmă Emilia Șercan, potrivit B1TV.
Noul proces pierdut de Bode s-a judecat la Tribunalul București, deoarece și-a schimbat domiciliul în acte din Zalău în București, mai exact într-o vilă care aparține statului, prin RAAPPS, aflată în Cartierul Dorobanți.
Pe data de 10 mai, același judecător de la Tribunalul București se va pronunța asupra unui al doilea capăt de cerere din acest dosar, cel referitor la anularea deciziei UBB prin care a stabilit că teza lui dr. Bode este plagiată.
„Oricum, luna mai este plină de procese pentru dr. Bode, care nu contestă în niciun proces că a plagiat, ci contestă procedura de emitere a actelor prin care s-a verificat teza sa sau chiar procedura de emitere a deciziei de plagiat, în sine.
Astăzi Curtea de Apel Cluj va emite decizia finală în dosarul în care dr. Bode a cerut suspendarea deciziei UBB de autosesizare pentru a-i verifica teza și pentru a coopta în comisia de analiză experți externi (pe prof. Bjola, de la Oxford, și pe prof. Fumurescu, de la Huston). Pe fond, dr. Bode a pierdut acest dosar la Tribunalul Sălaj.
Pe 12 mai, Curtea de Apel București se va pronunța pe cererea de suspendare a autosesizării Consiliului Național de Etică aflat în subordinea Ministerului Cercetării. La termenele anterioare, Consiliul Național de Etică nu a fost reprezentat juridic în acest dosar pentru că Ministerul Cercetării, condus de colegul lui dr. Bode, Sebastian Burduja, nu i-a semnat juristului instituției delegație de reprezentare în instanță. Evident, de ce i-ar fi semnat delegație, când dr. Bode e apărat pe toate căile, inclusiv politic?
Pe 19 mai este termen la Tribunalul Sălaj într-un alt dosar în care dr. Bode cere anularea deciziei UBB de autosesizare pentru a-i verifica teza și pentru a coopta în comisia de analiză experți externi (pe prof. Bjola, de la Oxford, și pe prof. Fumurescu, de la Huston). În primul, cel pierdut în ianuarie, dr. Bode cerea doar suspendarea”, scrie Emilia Șercan pe Facebook.
Demersurile lui Bode ca să oprească verificarea tezei de doctorat
Pe 23 februarie 2023, Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) s-a autosesizat în legătură cu cartea lui Lucian Bode publicată după ce și-a susținut teza de doctorat, carte care are la bază teza de doctorat asupra căreia planează acuzații grave de plagiat.
Pentru a bloca acest demers, Lucian Bode a dat în judecată CNECSDTI și a cerut suspendarea autosesizării din 23 februarie.
Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice are prin lege dreptul de a se autosesiza sau de a analiza în baza unei sesizări acuzațiile de plagiat în orice altă opera științifică (cărți, articole, rapoarte etc.) în afara tezelor de doctorat.
După ce dr Lucian Bode a contestat în instanță dreptul UBB de-a se autosesiza cu privire la plagiatul său și a pierdut la Tribunalul Sălaj, acum dr. Bode dă în judecată CNECSDTI pentru a bloca autosesizarea care îi vizează cartea plagiată.
Leave a comment