duta

Fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duță a fost condamnat la 6 ani de închisoare „pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de luare de mită, cu executare în regim de detenție”, conform soluției pronunțate de Tribunalul București.

Lucian Duță, fost președinte CNAS, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru mită

Totodată, instanța a decis să confiște de la „inculpatul Duță Nicolae Lucian suma de 6.300.000 euro, în echivalent lei la cursul oficial BNR”.

În decembrie 2018, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar pe cauțiune, a fostului președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Acesta a fost acuzat de luare de mită în formă continuată. Concret, în perioada 2010-2012, Lucian Duță, în calitate de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a pretins de la reprezentanții a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adițional sau contract semnat și a primit 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 euro prin transferuri bancare și 800.000 euro în numerar, conform DNA.

Și Cristian Adomniţei, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi şi fost ministru al Educaţiei, a fost condamnat, vineri, de judecătorii Tribunalului Iaşi, la 3 ani şi 2 luni de închisoare cu executare, sentinţa nefiind definitivă.

Fost ministru al Educației, condamnat în primă instanță la peste trei ani de închisoare cu executare
„Condamnă pe inculpatul Adomniţei Cristian-Mihai, pentru săvârşirea (…) infracţiunii de „favorizarea făptuitorului” la pedeapsa principală de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare. Interzice inculpatului exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 3 ani, ca pedeapsă complementară. Pentru săvârşirea infracţiunii de „fals intelectual” interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute pe o perioadă de 2 ani, ca pedeapsă complementară. (…) Pedeapsă principală de executat de către inculpatul Adomniţei Cristian-Mihai, de 3 (trei) ani şi 2 (două) luni închisoare”, se menţionează în decizia magistraţilor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *