Ludovic Orban dă asigurări că locuitorii Capitalei vor avea apă caldă și căldură iar problemele din rețea vor fi rezolvate. Premierul a comentat apariția problemelor de furnizare în mai multe sectoare din București.
Nicușor Dan și Ministerul Economiei au găsit soluții pentru remedierea situației, a spus premierul Orban.
Apă caldă și căldură în Capitală. „În ceea ce privește situația cu anumite zone ale Bucureștiului, în special în Sectorul 5, sunt niște lucrări nefinalizate de către Termoenergetica, încă din mandatul anterior al Primarului General anterior care în mod evident necesită o adaptare. Se livrează agent termic dar la o temperatură foarte scăzută. Domnul primar general a găsit o soluție împreună cu Ministerul Economiei, astfel încât să poată fi distribuită apa caldă și căldura la parametrii cât mai aproape de parametrii normali”, a spus Ludovic Orban.
Apă caldă și căldură în Capitală. Orban a vorbit despre lanțul datoriilor din termoficare, care poate genera blocaje.
„Pentru iarna aceasta noi mobilizăm toate resursele guvernamentale pentru a sprijini Primăria Capitalei și Termoenergetica astfel încât să poată să remedieze defecțiunile care apar și chiar și în rețeaua de distribuție, suplimentând cu resurse de specialiști și de intervenție. Trebuie să asigurăm combustibilul necesar pentru funcționarea tuturor producătorilor de energie termică din București și din alte localități și susținerea din punct de vedere financiar. Deși Termoenergetica este înființată de doi ani de zile, din cauza nevirării de la bugetul Primăriei Capitalei a cuantumului sumelor aferente pentru diferența de preț nu s-au alocat resurse, Termoenergetica deja a acumulat datorii la Elcen care riscă să afecteze funcționarea și lichiditățile Elcen”.
Premierul a vorbit despre soluția pe termen lung, refacerea rețelei de termoficare, deja asumată printr-un contract de finanțarea cu bani europeni, pentru primul tronson.
„Nu este acord de împrumut, este contract de finanțare europeană din bani nerambursabili, în valoare de peste 270 de milioane de euro care urmează să reabiliteze din 950 de kilometri de rețea primară, 104,9, dus-întors, ceea ce înseamnă aproape 210 km, cu obiectivul de a reduce pierderile, de a crește randamentul cu un procent de cel puțin 7%”, a declarat Ludovic Orban.