Președinta Maia Sandu a declarat într-un interviu acordat Radio Moldova că Republica Moldova are potențialul de a deveni membru al Uniunii Europene până în anul 2030 prin aplicarea unui proces de aderare în doi pași. Ea a menționat că inițial aderarea nu ar viza regiunea transnistreană, pentru a evita blocarea procesului.
Maia Sandu a subliniat în cadrul unui interviu la „Radio Moldova”, preluat de B1TV, că este important să nu se ofere Kremlinului drept de veto în ceea ce privește aderarea la UE. Ea a argumentat că aderarea Republicii Moldova nu ar trebui să fie condiționată doar de soluționarea conflictului transnistrean, deoarece acest lucru ar da Rusiei puterea de a bloca procesul, „să îi dăm Kremlinului drept de veto”.
Președinta a explicat că planul său de aderare „în doi pași” ar consta în implementarea reformelor necesare pentru a îndeplini criteriile de aderare ale UE în întreaga țară, cu excepția regiunii transnistrene.
„Bineînțeles că vrem să ne integrăm cu regiunea transnistreană și, așa cum s-a întâmplat și până acum, regiunea transnistreană beneficiază de anumite elemente de apropiere cu UE, inclusiv Acordul de Liber Schimb se aplică și în regiunea transnistreană. Ați văzut că s-au produs și acolo schimbări în structura comerțului, fiindcă jumătate din exporturi merg în UE (…). Ne dorim o rezolvare politică a conflictului, dar nu putem să punem problema în felul în care R. Moldova devine membru al UE doar după rezolvarea conflictului transnistrean, pentru că asta ar însemna să îi dăm Kremlinului drept de veto pe procesul de integrare europeană a R. Moldova. Lucrăm și la problema conflictului transnistrean, dar nu creăm din asta un impediment și în primul rând Bruxellesul spune acest lucru, ceea ce este foarte important”, a declarat președinta Maia Sandu.
Leave a comment