Majorarea pensiilor mici s-a aflat pe agenda de discuții a PNL, dar coaliția nu a ajuns încă la un consens sub acest aspect. Există însă varianta ca sumele în plus plătite pensionarilor să provină din eliminarea sau reducerea impozitului aplicat pe pensiile sub 3.000 de lei.
Potrivit unor surse politice citate de Digi24, Raluca Turcan a fost cea care a propus acest lucru, fostul ministru al Muncii precizând că „majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei ar crește pensiile a aproape un milion de pensionari”. Nicolae Ciucă a declarat după ședință, că PNL va merge cu această propunere în coaliție pentru a fi discutată cu partenerii de guvernare.
Raluca Turcan a propus în ședința conducerii PNL creșterea plafonului de impozitare a pensiilor. Fostul ministru al Muncii a explicat că, până la modificarea legii pensiilor, orice majorare presupune creșterea punctului de pensie, adică o majorare proporțională și a pensiilor mici și a celor foarte mari.
„Având în vedere că puterea de cumpărare a pensionarilor a scăzut dramatic și, de aceea, cred că se impune o majorare promptă a pensiilor foarte mici. Singura soluție pe actualul cadru legal, care nu ridică aspecte de neconstituționalitate, este de majorare a plafonului de impozitare a pensiilor”, a spus Turcan. Majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei ar crește pensiile a aproape un milion de pensionari. Inflația foarte mare înregistrată în ultima perioadă, la utilități și produse alimentare, care constituie coșul de bază al persoanelor vârstnice, necesită un răspuns care să compenseze parțial erodarea puterii de cumpărare, a explicat ea. Impactul bugetar este de aproximativ 87,49 milioane de lei lunar, adică 1,05 miliarde lei anual.
Întrebat dacă PNL susține neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei, Nicolae Ciucă a spus că este o variantă care s-a discutat în ședința de astăzi. „S-a discutat această propunere care a aparținut PNL încă din vremea când conducea Ministerul Muncii. Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noștri din coaliție, și ele trebuie validate în coaliție, desigur, ținând cont de resursele bugetare”.
„Mergem cu această propunere în interiorul coaliției. Avem nevoie să ne adresăm către toate categoriile sociale, îndeosebi către cele vulnerabile, și să le susținem, ca în această perioadă să nu resimtă efectele acestei crize”, a adăugat premierul.