Majorarea vârstei de pensionare în condițiile în care statistic oamenii se bucură doar de câțiva ani încasare a pensiei după 40 de ani de contribuție în sistem ar fi de un „cinism maxim” consideră ministrul de finanțe Adrian Cîciu.
„Din punctul meu de vedere, omul muncește din două considerente: 1. de plăcere; 2. de nevoie.”
”Dacă o face de nevoie, dreptul la muncă este un drept constituțional. Nu poate fi îngrădit. Poate să muncească. Dacă o face de nevoie, dă-i totuși și dreptul să se retragă. Nu mai leg de speranța de viață, de elemente de genul ăsta: îl pui să plătească 40 de ani ca să-i dai 2 ani pensie, mi se pare cinism maxim” a declarat ministrul de finanțe, potrivit B1TV.
În contextul discuțiilor despre majorarea vârstei de pensionare, ministrul finanțelor spune că este foarte important pentru politicienii aflați la putere să fie onești și să expună realitatea, așa cum este.
„Nu am venit noi la guvernare împotriva cuiva. Am venit să încercăm să redresăm o situație. Poate, câteodată, șocăm prin faptul că spunem o realitate. Cred că realitatea se vedea și de către cetățean sau de către economie. Nu trebuie să fie nimeni șocat.”
„Realitatea este destul de dură și singura variantă ca să o depășești este să o conștientizezi. Atunci faci planul de acțiune cum o depășești. Trebuie să o depășim împreună”, a afirmat ministrul Finanțelor.
De cealaltă parte, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că salariile și pensiile trebuie mărite în conformitate cu inflația.
Acesta a fixat și un calendar pentru această măsură, care ar trebui luată pană la mijlocul acestui an.
Totodată, Marcel Ciolacu a declarat că salariile trebuie mărite atât la stat, cât și la privat.
Florin Cîțu: „E nevoie de eliminarea deficitului de la pensii”
Fondurile de investiții din PNRR sunt legate de reformă, a declarat președintele PNL, Florin Cîțu, marți, la B1 TV.
„Proiectele mari să știți că sunt în PNRR. Sunt 30 de miliarde de euro finanțați prin PNRR”, a spus liberalul pe B1 TV, unde a vorbit și despre situația sanitară, dar și despre premierul Nicolae Ciucă.
„Acei bani de investiții sunt legați de reformă. Este foarte simplu. Vorbeați mai devreme de sărăcie. Da, România este o țară care nu a avansat pentru că a amânat tot timpul pe motive populiste reformele reale, reforme reale pe care trebuie să le facem la un moment dat”, a adăugat fostul premier.
„O reformă care duce la eliminarea deficitului de la pensii. În fiecare an, noi luăm bani din buget și băgăm în bugetul de pensii pentru că este deficit, ceea ce înseamnă că (…) din contribuții nu avem îndeajunși bani să plătim pensiile curente. Trebuie o reformă a pensiilor care să elimine acest deficit și să avem o legătură între contributivitate și pensii și să nu se mai bage nimeni acolo. A doua reformă, a administrației publice.”
„Toată lumea, și nu de azi, de ieri, dintotdeauna se plânge de serviciile pe care le oferă statul. Am încercat în acești doi ani să avem o digitalizare rapidă. Am forțat și s-au întâmplat câteva lucruri. Sunt 500.000 de case marcat, cine visa, în România, sunt deja conectate la ANAF.”
„Am introdus eFacturare și va merge mai departe, sper, proiectul, acum Ministerul Finanțelor să vedem dacă poate să îl ducă mai departe, a fost o primă parte și urmează. Am plecat în mijlocul reformelor”, a arătat Florin Cîțu.